EК одобри ОП „Иновации и конкурентоспособност“ за България

 

Оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014 - 2020 за България е одобрена от Европейската комисия, съобщиха от правителствената пресслужба.

Средствата по програмата са в размер на около 1,39 млрд. евро и ще бъдат инвестирани за развитие на българската икономика.

От тях 1,18 млрд. са от Европейския фонд за регионално развитие. 209 млн. евро ще излязат от държавната хазна като националното съфинансиране.

Стимулиране на икономическия растеж, увеличаване производителността предимно на малките и средните предприятия, са целите на програмата. В нея специално внимание е отделено на сътрудничеството между бизнеса и научноизследователските мрежи. Като важен елемент е фиксирано и стимулирането на на предприемаческата активност у нас.

Основна роля за постигането на тези цели ще играят финансови инструменти като банкови заеми, гаранции и дялови инвестиции.

Освен това,  програмата ще подкрепи мерки за по-ефективно използване на ресурси в предприятията, цели се и повишаване на тяхната енергийна ефективност.

Очаква се до края на програмния период по програмата да бъдат подпомогнати повече от 9000 предприятия чрез безвъзмездни средства и финансови инструменти, да бъдат мобилизирани повече от 1 млрд. евро частни инвестиции, както и да се увеличи делът на новаторските предприятия. Мерките в програмата ще бъдат насочени още към увеличаване на производителността на малките и средни предприятия и към дейности за намаляване потреблението на енергия в икономиката.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини