Миков в Москва: Санкциите срещу Русия вредят на България

Санкциите срещу Русия се отразяват лошо върху икономиката на България, заяви в Москва Михаил Миков. Русия благодари на България за паметник на казашки генерал.
Той е казал това пред председателя на Държавната Дума Сергей Наришкин, който е включен в "черния" списък на Европейския съюз със санкции заради политиката на Русия в Украйна.

Официалната позиция на България е за подкрепа на санкциите. 

На срещата между Миков и Наришкин обаче е отбелязано, че те влияят неблагоприятно върху междупарламентарните отношения на България и Русия и дори правят невъзможни контактите на това ниво, съобщиха от пресцентъра на БСП. 

Дори при управлението на кабинета "Орешарски", през май 2014 г.,на Наришкин биши забранено да дойде в България заради забраната да влиза на територията на ЕС.

Лидерът на левицата е изтъкнал, че санкциите имат лошо отражение върху икономиката както на България, така и върху икономиките на страните от Югоизточна Европа. Затова той заявил твърдата позиция на БСП за отмяна на санкциите срещу Русия и против въвеждането на нови. 

От партията вече няколко пъти предлагаха с декларации в парламента България да промени политиката си, но това не бе прието.

Домакинът Наришкин е заявил, че не бива кризата в Украйна да се отразява на традиционно добрите отношения между България и Русия. 

По време на разговорите било констатирано още, че Комисията за икономическо сътрудничество между България и Русия не е заседавала от 4 години. Затова българската делегация поела ангажимент да направи необходимото, за да се възобновят тези заседания. 

По повод предстоящото отбелязване на 70 години от победата над фашизма, Миков заявил готовността на БСП да предприеме инициативи за отбелязване на годишнината. 

В делегацията на социалистите освен Миков са Бойко Великов, Атанас Мерджанов, Владимир Топенчаров и Борис Иванов. Те са подарили на Сергей Наришкин двуезичния сборник с антикварна стойност „По стъпките на освободителите”, издание от 1947 г. 

Предстоят срещи на делегацията на БСП с председателя на партия Справедлива Русия Сергей Миронов и с председателя на групата за приятелство с България в руския парламент Александър Василенко, се уточнява в съобщението на партията.

Русия благодари за паметник на герой от войната

Русия приема с чувство на дълбока признателност съобщението за откриването в българския град Смолян на паметник на освободителя му, героя от Руско-турската война (1877-1878 г.), казашкия генерал Пьотр Черевин, заявиха междувременно от руското външно министерство, цитирано от ТАСС и БТА. 

Паметникът беше открит на Националния празник 3 март.

"Радващо е, че в тържественото мероприятие по този повод, което привлече вниманието на националните и местните медии, заедно със служители на руското посолство взеха участие ръководителите на града и областта, членове на Народното събрание на България, представители на духовенството и на българското гражданско общество", се казва в изявлението. 

От Москва подчертават, че откриването на паметника на видния руски военачалник е ярко свидетелство за устойчивостта на традициите на историческа, духовна и културна общност на народите на Русия и България и на искрената дълбока признателност на българите към руските воини.

Социологическо изследване от последните дни показа, че българите продължават да харесват Русия, но не вярват , че тя може да бъде техен модел за развитие и да даде по-надеждни гаранции за просперитет и сигурност от ЕС и НАТО.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини