Проверка по сигнал за пребити на границата язиди от Ирак

Гранична полиция проверява сигнал за бити от български полицаи 17 нелегални имигранти от Ирак.

Пред медии в Турция те са се оплакали, че са удряни с палки от граничарите при опит да влязат нелегално у нас, предаде БНР.

Директорът на Гранична полиция Милен Пенев е назначил проверка, която трябва да изясни дали твърденията на иракчаните са верни. Според тях група от 11 иракски язиди - етно-религиозна общност, бягаща от репресиите на "Ислямска държава", се е опитала да влезе нелегално в България през границата с Турция.

Пред журналисти в южната ни съседка язидите твърдят, че са били пребити от българските гранични полицаи, като част от тях са били със сериозни наранявания, а двама по-късно са починали в Турция от измръзване. Единият е 30-годишен инженер.

Един от бежанците - Хаси Хало, разказва какво се е случило:

 "Бяхме в България - ходихме нелегално. Когато отидохме в България ни хванаха на границата. Биха ни. На брат ми му се счупи кракът. Не можеше да върви. Българските полицаи са ги били. Били са ги и са им взели парите и телефоните. След това са ги изхвърлили на турската граница".

От Гранична полиция уточниха, че при проверката българските власти ще потърсят турските си колеги за изясняване на случая. Към момента турските власти са задържали 10 от иракските язиди.

През април миналата година в доклад на "Хюман Райтс Уоч" бяха цитирани имигранти, които разказаха как български гранични полицаи са ги били и ограбвали, насъсквали са кучета срещу тях, отказвали им вода и храна, трябвало да спят в снега.

Международната организация обвини България, че пречи на бежанци да влязат в страната, да подадат молби за международна закрила, както и че има групово връщане със сила.

Тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев обаче нарече твърденията в доклада лъжи и клевети.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини