Държавата ще плаща здравните вноски само на доказано бедните

Държавата ще поеме здравното осигуряване на социално слабите, които не са в състояние да си плащат вноските. Хората ще трябва да попълнят индивидуална социална анкета в Агенцията за социално подпомагане и да се докаже, че наистина не могат да покрият разходите си за здраве.

Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов в парламента.

Държавата и сега е длъжна да поема осигуряването на бедните, което обаче невинаги е факт, напомниха специалисти.

Бюджетът има ангажимент към осигуряването на пенсионерите, децата, студентите, войниците и хората с право на помощи за отопление.

Занапред той ще го покрива, стига обаче да се докаже, че кандидатът е регистриран на трудовата борса, не е отказвал работа, няма имоти и не е извършвал прехвърляне и сделки с такива. От министерството не се наемат да гадаят колко хора ще разчитат за вноските си на бюджета, но се надяват да ги покрият с 50 млн. лева годишно.

Москов разкри, че никой не плаща за здравето на 130 000 младежи, които не се осигуряват в месеците между завършването на училище и влизането във вуз.

Всички, които се осигуряват сами, ще имат 6 месеца от началото на 2016 г. да покрият пропуснати през последните 3 г. вноски. След изтичането на този срок вече трябва да покрият задълженията си за всички години от влизането на здравноосигурителния модел в сила, за да възстановят правата си. Въобще не било изключено да се търсят пари и за срок, по-голям от 5-годишния давностен, предвиден в момента в законодателството.

Проблемът със заобикалянето на вноските бил критичен за нормалното функциониране на системата. Зачестяват и случаите на отказ за спешните случаи от болниците, напомни д-р Димитър Шишков от РБ.

За българите зад граница се търси модел, според който хората, които са се осигурявали в чужбина, да бъдат третирани като осигурени и у нас.

Новият Закон за здравното осигуряване, чийто вносител е д-р Москов, влиза на първо четене в пленарната зала утре.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини