България даде старт на емисия еврооблигации

България започна емитирането на нов външен дълг, предлагайки на международните инвеститори 7-, 12- и 20-годишни облигации, деноминирани в евро, съобщи БНР.
Предните три дни страната ни организира роуд шоу за представянето на новия дълг в Мюнхен, Франкфурт, Лондон, Виена и Париж.

Новите седемгодишни дългови книжа се предлагат на инвеститорите със 195 базисни пункта над съответния осреднен лихвен евро суап, което предполага годишна лихва от около 2,33% (с оглед, че днешният 7-годишен осреднен лихвен суап се движи около 0,38%), съобщи БНР, като се позова на агенция Thomson Reuters.

Новите 12-годишни еврооблигации се предлагат на инвеститорите с 225 базисни пункта над осреднения евро суап, което предполага годишна лихва от около 2,88% (с оглед, че днешният осреднен лихвен евро суап по 12-годишните книжа се движи около 0,63%).

Новите български 20-годишни книжа се оферират с премия от 260 базисни пункта над съответния осреднен евро суап, което предполага годишна лихва около 3,42%, тъй като днешният 20-годишен суап се търгува около 0,82%.

Очаква се окончателните параметри по сделката с дълга да станат факт до края на днешния ден, посочват четирите банки, които осъществяват днешния аукцион (Citigroup, HSBC, Societe Generale и UniCredit).

България планира да емитира общо 6,9 милиарда лева (3,96 милиарда щатски долара) еврооблигации през тази година.

Новият външен дълг за тази година беше одобрен от НС с бюджета за 2015 г. С част от него ще бъдат погасени стари дългове, а с друга ще се финансира планираният бюджетен дефицит.

Емитирането на нов български дълг идва в много подходящ момент – само дни след старта на мащабната програма на ЕЦБ за покупки на облигации, което доведе до драматичен спад на доходността на държавните дългови книжа в еврозоната към рекордни исторически дъна. Това се отразява позитивно и на целия европейски дългов пазар (с изключение на Гърция) и вероятно ще спомогне за постигане на доста по-евтино от обичайното външно финансиране на България.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини