Британците имат 30% ДНК от предците на германците, сочи мащабен генетичен анализ

Римляните, викингите и норманите са управлявали и нахлували във Великобритания в продължение на стотици години, но почти не са повлияли ДНК на днешните британци, показва първо по рода си мащабно генетично изследване, цитирано от "Гардиън".

Анализът показва, че англосаксонците са единствената група, която около 400-500 г.  значително е променила генетичния профил на британците. Около 30% от ДНК на днешните жители на Обединеното кралства са от предците на днешните германци.

Хората в Южна и Централна Англия днес обикновено носят 40% френска ДНК, 11% датска и 9% белгийска, сочи изследването сред около 2000 души. Френският принос не е свързан с норманска инвазия през 1066 г. а по-скоро с миграция към Великобритания след края на последната Ледена епоха преди около 10 000 години.

Проучването показва още, че има значителни разлика в генетичния профил на населението в Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. Хората на Оркнейските острови – архипелаг в Северна Шотландия – имат 25% ДНК от норвежките си предци, нахлули на тези територии през 9 век.

Уелсците най-много се различават от останалите британци, като техният генетичен профил най-много прилича на най-ранните ловци събирачи, пристигнали на острова, когато Великобритания отново била обитаелма след края на Ледената епоха.

Изненадващо откритие било, че келтите в Шотландия, Северна Ирландия, Уелс и Корнуол са най-различни помежду си.

Изследването на учени от Оксфордския университет е резултат от 20-годишна работа. Експертите са започнали да събират ДНК-проби от хора от Оркнейските острови през 1994 г. и постепенно от други райони на Великобритания.

Всички участници са бели британци, живели в селски райони и двете им баби и двамата им дядовци да били родени в радиус от 80 км един от друг.

Екипът е използвал и данни от 6209 души от 10 европейски държави, за да възстановят приноса, който техните предци имат към генетичния профил на британците.

Анализът слага край на спора за покоряването на Англия от англосаксонците след разпадането на Римската империя. Замяната на келтския език с англосаксонски и пълният преход към земеделие и керамика от северозападен германски тип предполага, че местното население или се е изтеглило към Уелс или е било заличено при геноцид. "Резултатите показват, че най-малко 20% от генетичния профил в тази част е от анлосаксонски мигранти и че е имало смесване", казва Марк Робинсън, съавтор на доклада. "Не става въпрос за геноцид или пълно изчезване на британците", допълва той.

Според авторите анализът трябва да бъде смятан за влиятелно историческо доказателство, понякога предлагащ по-безпристрастна информация от традиционните източници. "Историческите архиви, археологията, лингвистиката – всичко това ни говори за елитите. Казва се, че историята се пише от победителите. Генетиката допълва тази информация и е много различна. Тя ни казва какво се е случило с масите, с обикновените хора", казва Питър Донъли от Оксфордския университет.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини