Две близначки: едната ислямистка, другата - купонджийка

Животът на две еднояйчни близначки не може да бъде толкова различен, колкото на британките Джалила и Джамила Хенри, пише "Дейли мейл".

Джалила обича да ходи по купони, да пие, да пуши, да носи разголени тоалети. В рязък контраст с нея е сестра й Джамила, приела исляма, носеща забрадка, прекарваща свободното си време в изучаване на Корана.

Джамила към момента се намира в Турция и очаква депортиране обратно във Великобритания. 21-годишното момиче заминало за южната ни съседка, откъдето искала да се прехвърли в Сирия, за да се присъедини към Ислямска държава. Турските власти подозират, че британката е организирала терористичен атентат.

Заради религиозните и политически убеждения на Джамила обаче пострадала и Джалила. От турските власти обявили, че са заловили Джалила. Оказало се, че ислямистката е използвала паспорта на сестра си.

Бащата на близначките е бояджия и декоратор, а майката е администратор и се занимава с общински жилища.

Съученици на момичетата ги определят и двете като много приятни, приятелски настроени и упорити. "Не мога да си представя, която и да е от тях, да иска да се присъедини към Ислямска държава", коментира приятелка на девойките.

На някои от снимките във Facebook се вижда как Джалила пуши, приятелите й се шегуват, че това е марихуана. На друг кадър се вижда как в двете си ръце държи по бутилка алкохол. На снимките тя е с къси поли и разголени блузки. Обича да слуша рап музика и да гледа риалити предавания.

В контраст на сестра си - на единствената снимка на Джамила във Facebook тя е със забрадка. Преди няколко години приела исляма. След това близките й рядко общували с нея.

Арестът на Джамила идва три дни, след като в Истанбул бяха заловени трима британци. Двама от тях са на 17 г., а третият е на 19 г. По думите им отивали в Сирия, за да "помагат", но са отхвърлили твърдението, че искат да се присъединят към Ислямска държава.

Смята се, че британците, воюващи на страната на Ислямска държава в Сирия и Ирак, са около 600.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини