Петролът скочи близо до $60 за барел след напрежението в Близкия изток

Цената на петроланарасна с 4 на сто след началото на военната операция на Саудитска Арабия срещу шиитските бунтовници в Йемен, съобщава Money.bg.

Сутринта фючърсите за сорта Brent поскъпнаха с $1,70 до $58,18 за барел, а тези за американския еталон WTI - с $1,89 до $51,10 за барел, съобщава Reuters.

По-късно котировките на петрола сорт Brent с доставка през април се повишиха до 59,41 долара за барел, като в хода на търговията беше регистриран скок от близо 6% към 59,78 долара. Фючърсите на американския лек суров петрол се повишиха с 6,1% към 52,21 долара за барел - близо до върха за деня от 52,48 долара за барел.

Саудитска Арабия и нейните съюзници в района на Персийския залив започнаха военна операция против шиитската групировка хуси. Трейдъри и износители на петрол се опасяват, че ситуацията в Близкия изток, един от основните доставчици на суровината на световния пазар, може да излезе от контрол. Ситуацията се усложнява и от факта, че хусите се подкрепят от Иран, който желае да засили своето влияние в региона.

„Саудитците започнаха военни действия, защото, според тях, хусите получават подкрепа от Иран. Това говори за опасност военната операция да прерасне в регионален конфликт. Правителството на Китай е обезпокоен от ситуацията", каза директорът на Центъра за близкоизточни изследвания на Китайския институт за външнополитически изследвания Ли Гофу.

Близкият изток е също така голям доставчик на втечнен природен газ, който изнасят Йемен и Катар, но засега не се наблюдават причини за безпокойство.

Анализаторите отбелязват, че няма да се стигне до дефицит в предлагането на петрол, защото добивът в страните, които не са членки на ОПЕК, остава висок.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини