Украински моряци бедстват във Варна

Asian Dream плава под флага на Бахамите

Четиринадесет украински моряци гладуват на кораб във Варненското езеро, съобщи днес спецализираното електронно издание  Maritime.bg.Става дума за екипажа на кораба "Ейшън дрийм" "Asian Dream".

От няколко дни моряците са принудени да получават ограничени дажби храна, а водата им е на привършване.

Според Maritime.bg нито корабособственикът, нито мениджърът на кораба са оказали съдействие на 14-те украинци до момента. Операторът на "Ейшън дрийм"  еднократно е прекратил договора с агентийската фирма във Варна, тъй като корабът е натрупал сериозни задължения.

От Дирекция "Морска администрация" – Варна са потвърдили информацията. От там са заявили също, че  тя е предадена на консула на Украйна у нас. За ситуацията е уведомена и Международна федерация на транспортните работници (ITF).

Някои от моряците на бедстващия кораб са на вода почти година, а голяма част от тях не са получавали заплати повече от месец.

Специализираната система "Equasis" сочи като технически мениджър на плавателния съд, компанията "International Maritime Adwisor". Според същата система корабът е собственост на китайската фирма "Asian Dream Shipping LTD".

Изданието, публикувало първо информацията посочва, че двете компании нямат страници в Интернет, като са открити само техни електронни адреси. На изпратените въпроси за съдбата на "Ейшън дрийм" са били върнати автоматични отговори, които сочат, че такива адреси не съществуват.

В момента екипажът на "Ейшън дрийм" е напълно изоставен, като разчита на съдействие и помощ само от страна на неправителствени организации. Възможно е моряците сами да напуснат плавателния съд, но това ще означава, че след това трудно биха имали възможност да претендират за изплащане на неполучените възнаграждения. Ако екипажът все пак вземе решение за напускане на плавателния съд ситуацията би могла да стане още по-сложна, тъй като "Ейшън дрийм" се намира в акваторията на Варненското езеро.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини