Дизелът поевтиня с 3-5 ст. за литър

В навечерието на Лазаровден и утрешния празник Цветница повечето големи вериги бензиностанции понижиха цената на дизела с 3 до 5 стотинки. Горивото се продаваше вчера за 2,25-2,27 лв. за литър при стара цена от 2,30 лв./л.

При масовия бензин А-95 промяна като цяло няма, само една компания коригира цената с 1 ст. надолу до 2,18 лв./л.

Дизелът поевтинява за първи път от януари тази година. Тогава цената му беше паднала до 1,95 лв./л. Последва поскъпване с 15% - както заради повишението в цената на петрола, така и заради по-скъпия долар.

На международните пазари петролът поевтиня рязко в четвъртък след успешните преговори за ядрената програма на Иран. Сортът „Брент“ загуби близо 4% от стойността си и падна под 55 долара за барел (159 литра). Цената се запази без промяна в петък, защото европейските борси не отвориха заради почивните дни около католическия Великден.

Споразумението между Иран и Запада ще позволи на държавата да изнася повече нефт. Пазарът остава в очакване на срещата на Организацията на страните износителки на петрол ОПЕК през юни, на която ще се обсъжда евентуално намаляване на добивите.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини