Русия публикува уникални документи от първия ден на Великата Отечествена война

Министерството на отбраната на Русия публикува на сайта си уникални документи от първите дни на Великата Отечествена война.

Новата документална изложба "Първият ден на войната" включва исторически документи от фондовете на Централния архив на министерството и други свидетелства за първите дни на великото противостоене.

Публикувани са заповеди, директиви, оперативни сводки, сведения от разузнаването за 22 юня 1941 год на висшето военно ръководство на Съветския Съюз и командованията на фронтовете.

Онлайн изложбата съдържа над 100 исторически документи и карти, голямата част от които са се намирали в секретните архиви.

Руското министерство на отбраната планира да публикува материали свързани с малко известни факти в действията на антихитлеристката коалиция и подготовката за срещата на съюзническите сили на река Елба на 25 април 1945 год.

__________________________________________________

Великата Отечествена война е военният конфликт между Нацистка Германия и Съветския съюз през 1941 - 1945 г. - най-значителният и същевременно решителният за изхода от Втората световна война. Започва с началото на операция „Барбароса“.

Понятието е въведено с изявлението от 22 юни 1941 г. на Вячеслав Молотов, самия той подписал Пакта за ненападение с Райха почти 2 год. преди това (23 август 1939 г.). Самото изявление за началото на войната е на Йосиф Сталин

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини