Кубински опозиционери се борят за политически постове

В необичайно предизвикателство към политическата система на Куба, двама опоненти на правителството се включиха в бюлетината за предстоящите избори, само за да открият, че властите са променили техните биографии, за да ги представят като опасни за революцията, разказва Ройтерс.

65-годишният Хилдебрандо Чавиано и 26-годишният Юниел Лопез се кандидатирали за общинските избори в Хавана на 19 април, след като спечелиха одобрението на своите съседи на публично гласуване миналия месец.

Кандидатите за общинските постове биват излъчвани с вдигане на ръка по време на над 50 000 квартални събрания - процес, представен като демократичен и прозрачен от кубинските власти

Биографиите, които те написали, за да бъдат показани публично, са били променени от местните власти, заявиха двамата кандидати.

Новите биографии съобщават, че мъжете имат връзки с "контрареволюционери" базирани или финансирани в чужбина - кодови думи на кубинските политици за физически лица, които искат да навредят на страната.

Кандидатурите на двамата са първото изборно предизвикателство към комунистическата партия откакто Съединените щати и Куба се съгласиха през декември да подновят дипломатическите си отношения и да сложи край на пет десетилетия враждебност.

Официалната реакция след кандидатирането на независимите кандидати подчертава границите на политическите свободи на острова.

Те са само двама от 27 379 кандидати, които ще се състезават за 12 589 общински поста, първото стъпало на политическата стълбица в Куба.

Куба заявява, че нейната избирателна система е една от най-демократичните, защото общинските делегати се номинират от съседите си и не е задължително да принадлежат към комунистическата партия.

Но пътят към Народното събрание, и в крайна сметка към президентския пост, се контролират от партията.

Променената биографии на Чавиано казва, че военната му служба е приключила след шест години заради "поведение, несъвместимо със службата", а той твърди, че просто е избрал да не се записва отново. В новата биография е заличена и голяма част от историята на образованието му, но пък включва и че е преминал интернет курс в дипломатическата мисия на САЩ, подчертавайки връзките му с враждебната чужда сила.

"Всичко, което им остава е да сложат надпис "издирван" най-отгоре на страницата", каза Чавиано, адвокат и дисидент, който пише за сайта "Диарио де Куба", който яростно критикува правителството.

Лопез принадлежи към забранената партия, основана от Хубер Матос, който се е сражавал редом с Фидел Кастро в кубинската революция, но по-късно се обръща срещу него и е вкаран в затвора, преди да отиде в изгнание.

Лопез, който описва себе си като противник на правителството, заяви че етикета "контрареволюционер" е друг начин да го нарекат "терорист". "Тук идеята за контрареволюционер е някой, който саботира икономиката или поставя бомби."

Без предизборни кампании

Председателят на Националната избирателна комисия на Куба, Алина Балсейро, заяви пред държавната телевизия, че всяка местна комисия ще се опита да бъде безпристрастна в редактирането на биографиите.

Не е позволена агитация. Вместо това, биографиите и придружаващите ги снимки на конкуриращи се кандидати са сложени рамо до рамо на обществени места.

"Има равнопоставеност и възможност за всички, без отделни кандидати да бъдат фаворизирани", каза Юсими Перез, втори отговорник в избирателната комисия за общински съвет в Хавана, където Чавиано е кандидат. "Ние нямаме нито един случай сред нашите 217 кандидата, който е дошъл при нас с някаква особеност в биографията му."

Чавиано заяви, че той е спорил точка по точка с Перес и други длъжностни лица за променената си биография, но в крайна сметка я е подписал. "Подписана или не тя така или иначе щеше да остане така."

Лопез каза, че той е отказал да подпише своята, но променената версия била публикувана така или иначе.

Дисидентите в Куба като цяло бойкотират изборите, определяйки ги като фарс. Някои от време на време се стремят към политически пост, но рядко печелят първото гласуване с вдигане на ръка, за да се доберат до бюлетината.

Никой никога не е стигал по-далеч, каза Арнолд Огъст, автор на книга за изборния процес в Куба от 2013 г.

Огъст, който казва, че системата е демократична, но има нужда от реформа заяви, че биографиите обикновено се съгласуват между кандидатите и избирателната комисия.

"Ако в тях има пренебрежителни коментари, те са в разрез с духа на избирателния закон и на системата", каза Огъст.

Правителството отхвърля дисидентите като малцинство, което получава пари от САЩ, за да дестабилизира правителството. Много кубинци са подозрителни към дисидентските лидери.

Ако бъде избран, Чавиано обещава, че ще се опита да намали недостига на жилища и ще храни по-възрастните, като отбелязва, че вижда хора да претърсват старателно боклука дори в неговия престижен квартал Ведадо.

Лопез живее в бедняшкия квартал Санта Амалия и иска да поправи счупените тротоари и улици.

И двамата мъже изразиха надежда, че опитът да бъдат дискредитирани ще се обърне.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини