Близо 1500 души минаха през „Пирогов” по Великден

Близо 1500 души са потърсили помощ през почивните дни в УМБАЛСМ „Пирогов"200 от тях са прекарали великденските празници на болничното легло, тъй като са били хоспитализирани. Тези данни бяха представени на редовния брифинг на болницата след празнични почивни дни.

„Стандартни дни", определи д-р Кирил Христов. Той разказа, че най-честите оплаквания на пациентите са били свързани с усложнения на язвената болест, причинени от хранителни грешки като преяждане или консумиране на друг тип храна. „Нямаше по-тежки случаи", посочи д-р Христов.

Все пак в „Пирогов" през почивните дни са станали свидетели на интересния случай, в който пациент търси лекарска помощ, а впоследствие агресивно отказва да бъде приет за лечение. Историята е на около 70-годишен мъж с изостряне на белодробна болест, в резултат на което не може да диша. Близките на пациента са се обърнали към Спешна помощ, която го е докарала в „Пирогов".

„Пациентът бе в тежко състояние и заради това постъпи в Шокова зала. После обаче бе достатъчно адекватен, за да става от леглото, да размахва ръце и да се кара", разказа д-р Христов.

Агресивното поведение на въпросния гражданин се изразявало най-вече в словесни обиди към лекарския екип и упреци от страна на близките, че екипът на Спешна помощ се е забавил. Така въпреки подготвените документи и нуждата от болнично лечение, пациентът е отказал да постъпи в „Пирогов", с което е създал риск за живота си.

Другите данни за периода от петък до тази сутрин показват, че през Детската травматология на „Пирогов" са преминали общо 151 деца. 30 от тях са останали за празниците в болницата. Най-честите оплаквания са счупвания след игра или каране на колело. Един от случаите е на 9-годишно момче, скиор, който пострадал на ски пистата в Банско и стигнал до „Пирогов" с няколко счупвания.

В празничния дух в Токсикологията на болницата има регистрирани 3 случая на алкохолни натравяния. Единият от тях е на 42-годишен мъж, които пристигнал с 2,3 промила алкохол в кръвта. Друг - 67-годишен пациент, е дошъл навръх Великден - на 12 април, с 2,27 промила алкохол. При него проблемът дошъл от смесването на видовете алкохол. Само един е случаят на препил младеж през почивните празнични дни. Това е 16-годишно момче, което на великденски купон е изпило бутилка водка. В резултат на това е хоспитализирано с 1,8 промила алкохол.

На светлите християнски великденски празници от „Пирогов" поискаха да разкажат за спасения живот на 73-годишна жена. На 8 март пациентката, която е родом от Видин, постъпила в „Пирогов" с усложнение на тежко заболяване, по-известно като преплитане на червата. В резултат на това още същия ден 73-годишната жена е оперирана по спешност. Операцията преминала гладко и пациентката е изписана след седмица. Днес тя вече е добре и заедно с близките си благодари на лекарите от „Пирогов" за това, че е имала възможността да посрещне Великденските празници.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини