Естонският президент иска постоянни присъствие на НАТО в страната

Естонският президент Томас Илвес призова за разполагането на постоянни сили на НАТО в страната му, съобщава Би Би Си.

Илвес заяви пред британския вестник "Дейли телеграф", че Естония се чувства застрашена от руските военни полети и учения в района, както и от войнствената реторика на Москва.

В момента единственият контингент на НАТО в Естония са около 150 войници, разположени временно.

НАТО обеща група от 5000 военни единици, която да защитава уязвимите членове на алианса. Според учредителния устав на НАТО, ако една страна членка на съюза е нападната, всички други членове ще бъдат задължени да войват в нейна защита.

Но споразумение между Русия и НАТО от 1997 година забранява разполагането на постоянни войски в Източна и Централна Европа.

Междувременно руското правителство заяви, че е обезпокоено от ходове на Финландия и Швеция към тесни връзки с НАТО.

Северните министри на отбраната - сред които и тези на Норвегия, Дания и Исландия - се съгласиха в петък, че отскорошното поведение на Русия е най-тежкото предизвикателство за европейската сигурност и че Северна Европа трябва да бъде подготвена за евентуална криза.

Но в изявление руското външно министерство предупреди, че това може да подкопае сътрудничество в региона, което е било разработвано през последните няколко десетилетия.

Финландия - която граничи с Русия - и Швеция не са членки на НАТО, но имат тясно сътрудничество с Алианса.

Илвес заяви пред вестника, че е време НАТО да признае, че средата за сигурност се е променила от 1997 г. и че най-малкото трябва да бъдат разположени войски в Естония.

"Сто и петдесет войници не е много, така че ние смятаме, че допълнително разполагане на войски е единственият разумен ход", каза той.

"Улавяме учения [на Русия], които се провеждат зад границите ни, и в тях участват 40 000 до 80 000 войници. И все пак ние сме обвинявани в ескалацията на ситуацията ... и Русия казва, че ще трябва да вземе мерки за противодействие."

Естонският президент предположи, че руските войски биха могли да стигнат до естонската столица Талин - едва на 218 км. от руската граница при Нарва - само за четири часа.

НАТО заяви, че 5000 отряд за бързо реагиране, обещан на срещата на върха на Алианса в Уелс през септември миналата година, може да бъде използван в рамките на 48 часа, за да се предпазят членовете от Източна Европа в случай на руска агресия.

"Това е страхотно, но вероятно ще е твърде късно", каза Илвес, който е на мнение, че войските на НАТО ще закъснеят в случай на военна агресия. "Ще пристигнат за колко - за седмица? Пет дни? Но като гледате ученията на нашите съседи, всичко става тук и веднага", заяви той.

Естония има постоянна армия от 5300 войници и разчита на НАТО да опази в нейното въздушно пространство.

В началото на 2014 НАТО увеличи четирикратно мисията си над балтийските държави от четири до 16 изтребители, една малка част от броя бойни самолети на Русия.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини