Русия може да достави ракети на Иран до края на годината

Русия може да достави ракетни системи на Иран  до края на годината. Това заяви Али Шамхани, секретар на иранския  върховен съвет по сигурността.

По-рано стана ясно, че Москва вдига своята забрана за доставка на оръжия  към близкоизточната страна. Руският президент Владимир Путин премахна  забраната за доставка на ракетните системи С 300 след като Техеран се  съгласи на рамково споразумение със световните сили по спорната ядрена  програма.  Решението на Русия идва преди каквито и да е било санкции  срещу Иран да бъдат вдигнати като се очаква през следващата седмица да  продължат техническите преговори по споразумението.

В същото време секретарят на московския национален съвет по сигурността  Николай Патрушев заяви, че на руския производител на оръжия ще му отнеме  най-малко половин година, за да подготви ракети за доставка.

Москва спря пратките на С 300 през 2010 г., след като ООН наложи санкции  на Техеран, след което Иран заведе иск срещу Русия за 4 млрд. в  арбитражния съд в Женева заради прекратяването на поръчката за 800 млн.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини