Рокерите на Путин поемат към Берлин

Близкият до руския лидер Владимир Путин рокерски клуб „Нощни вълци“ планира поход по стъпките на Червената армия в Европа - от Москва до Берлин, в чест на 70-ата годишнина от края на Втората световна война, предаде АФП. Черната колона ще поеме на път на 25 април, ще премине през Беларус, Полша, Чехия, Словакия, Австрия, за да приключи триумфалното си шествие в германската столица на 9 май - деня, в който СССР обявява победа над нацистите.

 „Към Берлин!“, призовава уеб сайтът на рокерите националисти подобно на бойния 

възглас на войските на СССР преди 70 години. Засега не е ясно колко доброволци ще поемат на пътешествие из Европа, но се очаква да са хиляди. Организаторите се надяват във всяка от държавите към колоната да се присъединяват и местни рокери.

 Инициативата бе посрещната с бурно възмущение в Полша, където мотористи заплашиха, че ще възпрепятстват преминаването на колегите си от Русия. Полското външно министерство определи предстоящата визита като „проблем“. Кабинетът във Варшава обсъжда дали да издаде необходимите визи.

 „Походът ни не е политически мотивиран. Това е паметно шествие. Основната ни цел е да отдадем почит на жертвите на бойното поле във войната срещу хитлеристите“, обясни Андрей Бобровски, основният организатор на пътуването.

„Подобни заявления не могат да повлияят на решението ни“, допълни и лидерът на клуба Александър Залдостанов по прякор Хирурга.

 „Нощни вълци“ са активни поддръжници на присъединяването на Крим към Русия, както и на промосковските сепаратисти в Донбас, докъдето също са организирали мотопоходи. С представители на клуба неведнъж се е срещал Владимир Путин, който е вземал участие в техни благотворителни изяви. През 2013 г. президентът награди Залдостанов с почетен орден за „активната му работа в патриотичното възпитание на младежта и увековечаване на паметта на загиналите защитници на отечеството“. Путин се обзаведе с рокерско яке със символиката и цветовете на клуба.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини