ГЕРБ губят доверие последните два месеца, според "Галъп"

Доверието към правителството, което до началото на март все още слабо се покачваше, вече не расте и към началото на април е 30%. Недоверието към кабинета е 58%. Това показва новото национално представително изследване на "Галъп интернешънъл", проведено между 26 март и 2 април. То е финансирано със средства на агенцията.

Няма съществена промяна в посоката на обществените нагласи в последния месец, посочват от "Галъп". Разколебани в последните два месеца изглеждат част от избирателите на основната управляваща партия – ГЕРБ. Въпреки това 23% продължават да заявяват, че на парламентарни избори биха гласували за ГЕРБ, срещу близо 15% за БСП. Според данните от март за ГЕРБ биха глаусвали 25%, а от февруари – 26.4%.

Ако сега имаше избори за парламент, в него биха попаднали ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторският блок и Патриотичният фронт, а с реалистични изгледи да са в него са "Атака" и АБВ, сочи проучването.    

Народното събрание продължава да е с ниско доверие - 18% са положителните оценки срещу 71% отрицателни.

Няма промяна в доверието към президента и към други политици. Традиционно около една трета оценяват държавния глава положително, а около и над една втора – отрицателно.

Изключение прави новият министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която с поемането на поста повишава доверието си до 23%, с което утвърждава мястото си сред най-одобряваните министри.

Спряло изглежда и лекото спадане на негативни очаквания за икономиката и свързаните с нея теми, което е било наблюдавано в последните месеци. 20% намират, че България върви към по-добро, а 63% - към по-лошо. 43% очакват общото икономическо положение в страната да се влоши в идната година, 14% - да се подобри, а една трета смятат, че ще остане същото. Близо две трети очакват цените да растат, една пета – да останат същите, а 5 на сто – да падат. 38% очакват безработицата да расте, 33% - да остане същата, а 14% - да намалява. 

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини