Отбелязваме Деня на българската Конституция

На 16 април отбелязваме Деня на българската Конституция. Днес празник имат и юристите. С Учредителното събрание във Велико Търново от 10 февруари 1879 до 16 април 1879 г. се поставя началото на парламентарния живот в освободена България. С приемането на Търновската конституция се провъзгласява Третата българска държава за конституционна монархия с еднокамерен парламент. Основният български закон предвижда разделение на трите основни власти - законодателната, изпълнителната и съдебната.

Днес във цялата страна съдилищата отварят врати за гражданите. А пред съдебната плата в София Софийският адвокатски съвет организира хепанинг в подкрепа на проекта за изменение на Закона за адвокатурата, който ще позволи на защитниците да извършват и нотариални функции.

По същото време Теодора Точкова официално ще стъпи в длъжност на Главен инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Тя бе избрана от парламента в началото на месеца. в продължение на повече от 2 години поста на главен инспектор беше свободен тъй като процедурата по избора се провали няколко пъти.


Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини