Колумбия призова ФАРК за краен срок за преговорите

Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос призова марксисткото движение ФАРК да покажат сериозното си отношение към мирните преговори като определят краен срок, предадоха световните информационни агенции. Това заяви той по време на срещата си с южнокорейския си колега Парк Гън-Хе.

Острото му изказване дойде след атаката на активисти на движението тази седмица, при която загинаха 11 военни в югозападната част на страната. Военните са убити, докато спят. Случилото се шокира страната след месеци на затишие и едностранно обявеното спиране на огъня. Президентът присъства на церемония в памет на загиналите, за които се отбелязва, че са от предимно бедни семейства.

Държавният глава заяви, че търпението на колумбийците се изчерпва и призова бунтовниците от ФАРК да не бъдат глухи за техните призиви. Самият той не посочи дата за продължаване на преговорите, които текат вече 2 години в Куба и въпреки демонстрираното желание на двете страни, все още не са стигнали до споразумение.

ФАРК са леви революционни въоръжени сили, организация, която води партизанска война с властите от половин век. За това време са загинали над 220 000 души, основно цивилни. Мирните преговори се водят в Хавана, но след постигане на няколко дребни договорки, разговорите зациклиха, а в края на миналата годинаофициалните власти в Колумбия заявиха, че ги прекратяват.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини