11 °C

Саграда Фамилия - гениалност или безумие?

Извисяваща се над Барселона, църквата на Антонио Гауди ще се превърне в най-високата в света, когато най-после бъде завършена. Но тя е и най-противоречивата религиозна сграда, пише Джонатан Гланси от BBC.

"Клиентът ми не бърза." Гауди е вярвал, че Бог разполага с цялото време на света, затова няма нужда да се бърза с приключването на най-амбициозния архитектурен проект в Барселона - Саграда Фамилия.

Строителството на спиращата дъха базилика се финансира изцяло от частни дарения и продажбата на билети на 2,5-те милиона туристи, които я посещават всяка година. Строежът и е започнал през 1882 год. и няма да бъде завършен преди 2026.

Когато и последният камък бъде положен, Саграда Фамилия ще бъде най-високата църква извисяваща се на 170 м над Каталунската столица. Освен това ще бъде и най-странно изглеждащото и най-противоречиво място за поклонение, построявано някога.

Тази огромна амбициозна църква е смущавала архитектите, критиците и историците още с появата на безпрецедентната й форма скоро след края на Първата Световна война. Джордж Оруел казва, че това е една от най-грозните сгради в света и се е надявал тя да бъде разрушена по време на Гражданската война в Испания. Салвадор Дали говори за ужасяващата й дивна красота, която трябва да стои под стъклен похлупак. Други възхваляват архитектурната и прецизност. Луи Съливан - американски архитект я нарича "баща на небостъргачите."

Тези, които критикуват Саграда Фамилия, правят това защото не успяват да вникнат отвъд богато декорираните и и очевидно произволни форми, пиша Гланси. Но под повърхността се разкрива сложна математика и напреднало строително инженерство. Гауди е базирал дизайна на сложни форми, които днес наричаме хеликоиди, хиперболоиди и хиперболични параболоиди. Тези форми са заимствани от природата и използвани в дизайна на колоните, сводовете и пресичащите геометрични елементи. Погледнете сводовете, не ви ли приличат на гъста гора, през която се процежда светлината, пита Гланси. Гауди се е надявал на този ефект. За всичко построено от него, той е казвал, че идва от Великата книга на природата. За учебници са му служели планините и пещерите, които той обичал да изследва.

Когато 23-годишният новозеландец Марк Бъри пристига в Барселона през 1980, за да се опита да сглоби фрагменти от архитектурните модели на Гауди, той не могъл да разбере непознатата им и взискателна геометрия. По-късно осъзнал, че тя е вдъхновена от скалните образувания в планините наред с другите природни феномени.

Бъри станал изпълнителен архитект на Саграда Фамилия и водещо светило в пространствения дизайн и компютърното програмиране в Университета в Мелбърн. Разработвайки параметрични компютърно моделирани техники, заимствани от космическата индустрия, Бъри бил в състояние да завърши дизайна на Гауди. Той успял да ускори строителния процес след като намерил начин за разрязане на камъка чрез компютърно задвижвана технология. Това, което удивило Бъри и колегите му е как е успявал Гауди да изработи толкова сложни триизмерни математически модели, използвайки само интуицията си.

Част от моделите и скиците на Гауди са унищожени от каталонски анархисти, когато нападнат Саграда Фамилия по време на Испанската гражданска война. Те обаче оставят гробницата на архитекта непокътната. Защото, независимо от недоволството им срещу генерал Франко и католическата църква, те са знаели много добре, че Гауди е смятан за светец от хора от всички класи и с всякакви политически убеждения.

На 7 юни 1926 г. Гауди е блъснат от трамвай. Първоначално никой файтонджия не иска да го вземе и да го откара в болница, мислейки го за просяк. Местните по-късно откарват слабия парцалив мъж в болница за бедни. Когато в последствие е разпознат, Гауди отказва да бъде преместен. "Мястото ми е тук", казва той. Хиляди излизат по улиците за погребението му.

Днес е трудно да се проумее вярата, която стои зад построяването на Саграда Фамилия. Идеята хрумнала на Хосе Мария Бокабела - издател на религиозни книги, след посещение в Италия на къщата, в която се предполага, че архангел Гавраил се явил на Дева Мария. Вярва се, че къщата е била пренесена в Италия от ангели, за да я спасят от оскверняване през 13-ти век. Орденът, основан от Бокабела купил земята под Саграда Фамилия и платил за построяването и. Сега се води кампания Антонио Гауди да бъде обявен за светец.

Когато бъде завършена, базиликата ще може да се похвали с 18 кули, от които 8 вече са построени. Те представляват 12-те апостоли на Христа, евангелистите Матей, Марко, Лука и Йоан, Дева Мария и най-високата кула - Хритос Спасителят.

Може да е трудно за пуританите, тези с предпочитания към правите линии или любителите на минималистичната естетика, да я приемат, но базиликата вече е вдъхновила някои от водещите инженери и архитекти през миналия век, сред тях Оскар Ниймайер, Фрай Ото и Пиер Луиджи Нерви.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Делата ви ще се развиват в неочаквана последователност, предвид промените, които предстоят. Колкото и да не сте обнадеждени, няма и да сте разочаровани. Довежданата придобивка ще събуди интереса ви към някого или нещо, който ще се задълбочи през следващите дни. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, особено към човека, който ви интересува.
17 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не приспивайте вниманието си за некоректни партньори, в състояние сте и можете да предотвратите задкулисната им игра. Личните ви дела ще потръгнат, на предстояща среща ще се изяснят съществуващи недоразумения и всичко ще бъде наред. Правилно подредени, приоритетните ви ангажименти ще ви донесат добри дивиденти.
17 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се чувствате в добро настроение и ще търсите начин да го споделите с любимите си хора. Споделяйки интересните си идеи, ще срещнете разбиране и готовност за подкрепа. Наясно сте, че вътрешния ви глас е най-точния ориентир за нещата, които ви вълнуват и ще го следвате.
17 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Не се тревожете, ако не ви се удаде да решите въпроси, занимаващи ви не от вчера и днес. Очевидно е нужна подкрепа, и ако знаете от кого точно, не се колебайте да я потърсите. Не давайте воля на всичките си мисли, оставете част от тях за споделяне, но друг път. Обичани сте и това ви зарежда с енергия.
17 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате потенциал и възможности да се справите с предизвикателства, които ще се изправят пред вас. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Деловите представители ще получат оферта за печеливша сделка.
17 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Решени сте да се справите с всичко, но да осигурите независимостта си. Подобни вълнения не са рядкост при вас, за това без колебание ще отхвърлите ограниченията и ще заявите претенциите си за по-добро настояще и бъдеще. Силите ще ви стигнат и за други начинания, с които ще напътствате нечии действия. Да се чуди човек от къде толкова енергия и хъс.
17 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Влияете се от оценките на другите и на свой ред давате мнението си, без това да е нужно. Пазете се от конфликти, защото няма да ви донесат очакваните облекчения. Доверете се на сътрудниците си и ги оставете да поемат част от работата. Но не го правете като благодеяние, уважавайте достойнството им.
17 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекалено високи са изискванията ви както към собствената ви, така и към чуждата работа. Това е чудесно, тъй като ви кара да изпипвате всеки елемент от работата си, но може да ви създаде неприятности с хората, с които работите. Подходете с такт и разбиране към доводите им, като същевременно се опитайте да ги накарате и те да разберат вашите.
17 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако позволите на излишната си енергия днес да ви повлияе, това може да бъде доста неприятно. Намерете начин да я изразходвате подобаващо, без това да нарушава добрите ви взаимоотношения с околните. Печелите симпатиите на някой, когото не сте виждали досега. Възможно е бързо да си допаднете взаимно и да откриете доста интересни неща.
17 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Съсредоточени сте, затова и работата ви ще е успешна. Полагате основите на нещо, на което ще се радвате за в бъдеще. От вас се изисква да сте отдадени на заниманията си. Близките ви очакват повече внимание и изглежда напълно го заслужават. Не възлагайте прекалено големи надежди на дадено събитие.
17 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се чувствате в отлично настроение, принос за което ще даде и срещата ви с човек от миналото ви. Интересът ви към него не намалява, напротив. Ще се радвате на взаимност и е възможно връзката ви отново да се поднови. Пазете нервите и здравето си, осигурете си почивка и спокойствие.
17 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се радвате на обикновени неща, създаващи ви душевен комфорт. Някои от вас ще имат срещи с хора, които не са виждали от дълго време или пък виждат за пръв път. При всички случаи ще намерите общи теми и ще се обвържете с взаимен интерес. Финансови придобивки ще повишат настроението ви.
17 окт 2019
Последни новини