Саграда Фамилия - гениалност или безумие?

Извисяваща се над Барселона, църквата на Антонио Гауди ще се превърне в най-високата в света, когато най-после бъде завършена. Но тя е и най-противоречивата религиозна сграда, пише Джонатан Гланси от BBC.

"Клиентът ми не бърза." Гауди е вярвал, че Бог разполага с цялото време на света, затова няма нужда да се бърза с приключването на най-амбициозния архитектурен проект в Барселона - Саграда Фамилия.

Строителството на спиращата дъха базилика се финансира изцяло от частни дарения и продажбата на билети на 2,5-те милиона туристи, които я посещават всяка година. Строежът и е започнал през 1882 год. и няма да бъде завършен преди 2026.

Когато и последният камък бъде положен, Саграда Фамилия ще бъде най-високата църква извисяваща се на 170 м над Каталунската столица. Освен това ще бъде и най-странно изглеждащото и най-противоречиво място за поклонение, построявано някога.

Тази огромна амбициозна църква е смущавала архитектите, критиците и историците още с появата на безпрецедентната й форма скоро след края на Първата Световна война. Джордж Оруел казва, че това е една от най-грозните сгради в света и се е надявал тя да бъде разрушена по време на Гражданската война в Испания. Салвадор Дали говори за ужасяващата й дивна красота, която трябва да стои под стъклен похлупак. Други възхваляват архитектурната и прецизност. Луи Съливан - американски архитект я нарича "баща на небостъргачите."

Тези, които критикуват Саграда Фамилия, правят това защото не успяват да вникнат отвъд богато декорираните и и очевидно произволни форми, пиша Гланси. Но под повърхността се разкрива сложна математика и напреднало строително инженерство. Гауди е базирал дизайна на сложни форми, които днес наричаме хеликоиди, хиперболоиди и хиперболични параболоиди. Тези форми са заимствани от природата и използвани в дизайна на колоните, сводовете и пресичащите геометрични елементи. Погледнете сводовете, не ви ли приличат на гъста гора, през която се процежда светлината, пита Гланси. Гауди се е надявал на този ефект. За всичко построено от него, той е казвал, че идва от Великата книга на природата. За учебници са му служели планините и пещерите, които той обичал да изследва.

Когато 23-годишният новозеландец Марк Бъри пристига в Барселона през 1980, за да се опита да сглоби фрагменти от архитектурните модели на Гауди, той не могъл да разбере непознатата им и взискателна геометрия. По-късно осъзнал, че тя е вдъхновена от скалните образувания в планините наред с другите природни феномени.

Бъри станал изпълнителен архитект на Саграда Фамилия и водещо светило в пространствения дизайн и компютърното програмиране в Университета в Мелбърн. Разработвайки параметрични компютърно моделирани техники, заимствани от космическата индустрия, Бъри бил в състояние да завърши дизайна на Гауди. Той успял да ускори строителния процес след като намерил начин за разрязане на камъка чрез компютърно задвижвана технология. Това, което удивило Бъри и колегите му е как е успявал Гауди да изработи толкова сложни триизмерни математически модели, използвайки само интуицията си.

Част от моделите и скиците на Гауди са унищожени от каталонски анархисти, когато нападнат Саграда Фамилия по време на Испанската гражданска война. Те обаче оставят гробницата на архитекта непокътната. Защото, независимо от недоволството им срещу генерал Франко и католическата църква, те са знаели много добре, че Гауди е смятан за светец от хора от всички класи и с всякакви политически убеждения.

На 7 юни 1926 г. Гауди е блъснат от трамвай. Първоначално никой файтонджия не иска да го вземе и да го откара в болница, мислейки го за просяк. Местните по-късно откарват слабия парцалив мъж в болница за бедни. Когато в последствие е разпознат, Гауди отказва да бъде преместен. "Мястото ми е тук", казва той. Хиляди излизат по улиците за погребението му.

Днес е трудно да се проумее вярата, която стои зад построяването на Саграда Фамилия. Идеята хрумнала на Хосе Мария Бокабела - издател на религиозни книги, след посещение в Италия на къщата, в която се предполага, че архангел Гавраил се явил на Дева Мария. Вярва се, че къщата е била пренесена в Италия от ангели, за да я спасят от оскверняване през 13-ти век. Орденът, основан от Бокабела купил земята под Саграда Фамилия и платил за построяването и. Сега се води кампания Антонио Гауди да бъде обявен за светец.

Когато бъде завършена, базиликата ще може да се похвали с 18 кули, от които 8 вече са построени. Те представляват 12-те апостоли на Христа, евангелистите Матей, Марко, Лука и Йоан, Дева Мария и най-високата кула - Хритос Спасителят.

Може да е трудно за пуританите, тези с предпочитания към правите линии или любителите на минималистичната естетика, да я приемат, но базиликата вече е вдъхновила някои от водещите инженери и архитекти през миналия век, сред тях Оскар Ниймайер, Фрай Ото и Пиер Луиджи Нерви.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини