4 причини защо любопитството е важно и как да го развием

Любопитството е важна черта на характера на един гений. Едва ли ще откриете някой интелектуален гигант, който не е любопитен. Томас Едисон, Леонардо да Винчи, Алберт Айнщайн, Ричард Фейнман, всички те са били любопитни и любознателни личности. Ричард Файнман е особено известен със своите приключения, породени от любопитството му.

Но защо любопитството е толкова важно? Ето четири причини:

1.Прави ума ви активен, а не пасивен

Любопитните хора винаги задават въпроси и търсят отговорите в съзнанието си. Техните умове винаги са активни. Мозъкът е като мускул, който става по-силен чрез постоянни упражнения.  Умственото упражнение, причинено от любопитството, прави ума ви по-силен.

2. Прави ума ви наблюдателен за нови идеи

Когато проявявате любопитство за нещо, съзнанието ви очаква и предвижда новите идеи, свързани с него. Когато идеите се появят, то ще ги разпознае. Без любопитство, идеите ще минат под носа ви без да ги забележите, защото съзнанието ви няма да е готово да ги разпознае. Замислете се само колко велики идеи може да са пребягали през очите ви и да са се изплъзнали заради липсата на любопитство.

3. Откриват се нови светове и възможности

Когато сте любопитни, ще можете да видите нови светове и възможности, които обикновено са невидими. Те са скрити под повърхността на нормалния живот. Нужен е любопитен ум, за да ги открие.

4. Прави животът ви по-интересен

Животът на любопитните хора въобще не е скучен нито пък тъп и еднообразен. Винаги ще се намери нещо ново, което да привлече вниманието им. Постоянно се появяват нови „играчки“, с които да си играят. Любопитните хора не са отегчени, техният живот е пълен с малки приключения.

Сега, когато вече знаете защо любопитството е важно, ето няколко съвета как да го развиете:

1. Отворете съзнанието си

Това е от съществено значение ако искате да развиете любопитството си. Бъдете отворени към ученето, забравянето и пак към ученето. Някои неща, които знаете, може и да не са верни. Трябва да може да приемете тази възможност и да промените мисленето си.

2. Не приемайте нещата за даденост

Ако приемате светът такъв, какъвто е, без да се опитате да го опознаете в дълбочина, със сигурност ще изгубите "Съкровеното любопитство". Никога не приемайте нещата за даденост. Опитайте се да погледнете под повърхността на всичко, което ви заобикаля.

3. Не спирайте да задавате въпроси

Сигурен начин да откриете какво лежи под повърхността на нещата, е постоянното задаване на въпроси като: „Какво е това?“, „Защо е направено така?“, „Кога е създадено?“, „Кой го е изобретил“?“, „Откъде идва?“, „Как работи?“… Какво, защо, кога, кой, къде и как са най-добрите приятели на любопитните хора.

4. Не приемайте нещо за скучно

Всеки път, когато си кажете, че даден предмет или занимание е скучно, затваряте още една врата от възможности. Любопитните хора рядко заявяват, че нещо е скучно или ги отегчава. Вместо това те виждат врата към нов и вълнуващ свят. Макар и да не разполагат с време да го изследват, те ще оставят вратата отворена и ще го посетят друг път.

5. Мислете за ученето като за нещо забавно

Ако възприемате ученето като бреме, със сигурност няма да навлезете под повърхността на нещата. Това просто ще направи тежестта по-тежка. Но ако мислите за ученето като за нещо забавно, вие естествено ще имате желание да се задълбочите и да научите повече. Гледайте на живота през очилата на забавлението и вълнението и се насладете на процеса на обучение.

6. Четете различни четива

Не прекарвайте твърде много време само в един свят. Посетете и други, много е вероятно да привлекат вашия интерес и да ви стимулират да ги изследвате в дълбочина. Един от най-лесните начини да направите това, е като четете различни четива. Вземете книга или списание на тема, с която не сте се занимавали досега, и позволете на съзнанието си да навлезе в новия свят.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини