10 тайни на комуникацията, които ще ви направят добър лидер

Никой не може да стане добър лидер, без едновременно с това да е и добър комуникатор, казва световно известният писател Травис Брадбъри

Добрите лидери според него се свързват с хората на емоционално ниво при всеки разговор. Думите им вдъхновяват другите да постигнат повече, отколкото са предполагали, че е възможно.

Добрите комуникатори са съзнателно такива и разчитат на 10 тайни, за да отправят силно послание. Преведете в действие тези тайни в разговорите си и вижте как влияните ви ще скочи до небето, убеден е Брадъри

1. Познават публиката си

Добрите комуникатори не се тревожат за това, че може да звучат важно, демонстрирайки познанията си или повишаването на собственото си его. Вместо това те мислят за нещата, които хората трява да чуят и как могат да отпрвят посланието, така, че другите да го разберат. Това не означава, че лидерите казват нещата, които хората искат да чуят. Точно обратното - те казват важните неща за слушателите, дори и това да са лоши новини.

2. Владеят до съвършенство езика на тялото

Добрите комуникатори непрекъснато следят реакциите на хората. Те бързо си правят изводи от изражението на лицето и езика на тялото, защото са наясно, че това е единствената обратна връзка, която ще получат от много от хората.

Добрите комуникатори използват тези познания да приспособят своето послание в движение и да коригират стила са на комуникация, ако е необходимо.

3. Честни са

Най-добрите лидери знаят, че за да е ефективна комуникацията трябва да е открита. Те не могат да карата хората да правят разбор на всяка дума, опитвайки се да отделят фактите. Когато дорите комуникатори не могат да споделят определена информация, те го казват директно защото импровизацията и полуистината предизвикват страх и тревога. И в добри и лоши времена, честността гради доверие.

4. Истински са

Дорите комуникатори не се опитват да бъдат някой, който не са, само защото са застанали на подиума. Марк Зукърбърг представи Фейсбук на инвеститорите в суитшърт и дънки с цел. Добрите комуникатори знаят, че когато не изневеряват на себе си, хората биват привлечени от тяхното послание. Те знаят и че се случва точно обратното, когато лидерите започнат да играят игра.

5. Говорят с авторитет

Добрите комуникатори не се опитват да прикрият гърба си говорейки двусмислено, безвкусно или неуверено. Вместо това те тежат на мястото си и говорят директно за нещата и за това как трябва да бъдат направени.

6. Говорят пред групи хора като на отделни личности

Лидерите рядко разполагат с лукса да говорят само с един човек в даден момент. Без значение дали е среща около конферентната маса или препълнена аудитория, добрите лидери знаят как да накарат всеки отделен човек да се почувства така, все едно посланието е отправено директно към него.

7. Имат уши (и ги изплозват)

Добрите лидери знаят, че комуникацията е двупосочна улица и често това което чуват е по-важно, от това което говорят. Когато говори някой друг, добрите комуникатори не мислят в перспектива и не планират какво да кажат в последствие. Вместо това те слушат активно, напълно фокусирани върху това да разберат гледната точка на другия.

8. Използват изрази като "Вината е моя", "Не бях прав" и "Извинявам се"

Когато добрите лидери допуснат грешка, си я признават веднага. Не чакат някой друг да я открие и посочи. Те носят отговорност за своите думи и действия, дори и когат лесно могат да се оттърват от грешката. И го правят небрежно, без драма или фалшиво смирение.

9. Настояват за обратна връзка

Най-добрите комуникатори никога не предполагат дали посланието, което хората са разбрали е съвсем същото като това, което са искали да отправят. Те проверяват, за да се уверят, че посланието им е разбрано правилно и ако не е, не обвинявата за това публиката. Вместо това променят нещата и опитват отново.

10. Активни са

Лидерите с най-добрите комуникационни умения не пилеят време да догонват. Те бързо овладяват разпространението на слуховете като споделят лошите новини навреме. Те задават ясни, сбити цели и посоки, така че хората да не губят време отправяйки се в погрешна посока.

Добрите комуникатори се открояват от тълпата. Те са честни и истински. Те слушат. Те са по-дори в комуникацията, защото я ценят, а това е критичната първа стъпка към превръщането в добър лидер.

Авторът на съветите Травис Брадбъри е лауреатът на награди съавтор на бестселъра Емоционална Интеигентност 2.0. Книгата е преведена на 25 езика и се предлага в 150 държави. За д-р Брадбъри са писали издания като Newsweek, BusinessWeek, Fortune, Forbes, Fast Company, Inc., USA Today, The Wall Street Journal, The Washington Post, и The Harvard Business Review.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини