”Атака” предлага да отпаднат задължителните имунизации

"Атака" внесе в Народното събрание промени в Закона за здравето, с който задължителните имунизации да станат препоръчителни.
Проучване на "Атака" показа, че в ЕС страните със задължителен имунизационен календар са девет- Чехия, Унгария, Полша, Италия, Румъния, Словакия, Словения, Малта и България, съобщиха от партийния пресцентър.

В останалите страни била възприета политика на доброволно информирано имунизиране на гражданите, т. е. плановите имунизации в тези страни не са задължителни. 

От партията обясняват, че през последните години в медицинските и в обществените среди се излагат и коментират тези против задължителната имунизация. 

"В сериозни медицински издания се застъпват теории, доказващи връзка между имунизациите в ранна възрасти развиването на аутизъм. Освен на професионално медицинско ниво и в обществото се води дебат дали имунизацията е право или задължение",
 посочват в мотивите си за внесения законопроект от "Атака". 

Оттам добавят, че в България ваксинирането е задължително, а противопоказанията на ваксината са описани в листовката. 

Според вносителите на проекта наличието или липсата на противопоказания обаче не се изследва преди поставяне на ваксината, още повече че първите задължителни ваксини се поставят часове след раждането на детето, когато неговото здравословно състояние не е изследвано.

Преди дни стана ясно, че личните лекари и педиатрите са предупредени от Министерството на здравеопазването да спрат реимунизациите, тъй като наличните 4, 5 и 6-валентни ваксини ще стигнат само за първата имунизация на бебета. 

Количествата ваксини в момента са достатъчни за идните два месеца, успокоиха от здравното министерство. Предстои обявяването на нова обществена поръчка. Ако отново няма кандидати, както преди месец, ще се мине към пряко договаряне. 

"Няма да търпя изнудване от фармацевтични производители", коментира вчера здравният министър Петър Москов на въпрос с липсващи ваксини за деца, цитиран от БТА. 

Той обясни, че не приема аргументи, че фирмите имат технологични затруднения и попита защо само за България има такива проблеми, които не засягат децата в Германия, Франция и други европейски държави. 

Москов обясни, че се търсят различни източници за осигуряване на ваксините, за да не останат децата неимунизирани.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини