Бивши здравни министри: Частните болници източват бюджета за държавните

Управителите на редица частни болници, не само „Софиямед", ходят лично да се договарят с НЗОК и с членовете на Надзорния съвет за финансирането. Това е абсолютно порочна практика за финансирането на частните болници, заяви в интервю за БиТиВи Таня Андреева, бивш министър на здравеопазването в кабинета „Орешарски".

Тя обясни, че бюджетът на НЗОК се гласува от парламента, но лимитите на болниците се определят от Надзорния съвет на касата.

Според нея е необходимо всички болници, независимо каква е собствеността - частни, държавни, общински, да бъдат поставени при равни условия на работа. Наскоро тя е изложила тезата си пред здравния министър Петър Москов.

„Против съм да се унищожават държавни и общински болници за сметка на частни, където има проблеми", категорична е Андреева. Тя призова държавата да влезе в своите контролни функции във всички лечебни заведения. Именно контролът и различните условия били основните проблеми в болниците. Контролът в частните болници не е съпоставен с този в държавните, убедена в Андреева.

Относно това, че трима бивши управители на „Софиямед" са били зам.-министри в различни правителства, Таня Андреева предложи законът да се промени. Според нея трябва да се направи така, че бивши управители на частни или държавни болници да не могат да влизат във властта.

По думите й, в момента никой министър не може да откаже откриване на болница, ако тя отговаря на всички изисквания. Всяка болница, която отговаря на изискванията, може да разкрие дейност или да стане университетска. По мнение на Таня Андреева у нас има много университетски болници - държавни и частни.

На въпрос готви ли й се „топло" място в „Софиямед", Андреева заяви категорично: „Работя в „Шейново" и нямам никакво намерение да я напускам".

От своя страна бившият здравен министър в първия кабинет „Борисов" Стефан Константинов заяви, че в България всеки човек може да си построи болница. Той обясни каква е процедурата. Самият той е издал разрешителното за частната болница „Софиямед", като увери, че спазил закона. Константинов увери, че от негова страна не е имало никаква протекция за разрешителното на здравното заведение.

Болница „Софиямед" гравитира много близко до властта, независимо коя е тя, коментира още бившият здравен министър.

Според него не може една комисия да казва коя болница колко пари ще получи, защото тази система е много опасна от корупционна гледна точка. Имаме един директор, който протестираше срещу реформата и бе уволнен (бел. ред. шефът на болница "Св. Иван Рилски". Частните болници също протестираха, но министърът не може да ги уволнява. С бухалката ще се удари държавният сектор, а частният не може, заключи Стефан Константинов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини