Парламентът прие без дебати закона за търговските вериги

Народно събрание прие на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията, станали популярни като "закон за търговските вериги".

 Без нито едно изказване депутатите подкрепиха внесения от БСП законопроект, който левицата се опитва да прокара в дневния ред на парламента от началото на сформирането на 43-тото Народно събрание, съобщи БГНЕС. Вчера до голяма степен изненадващо точката бе включена в програмата, а днес бе подкрепена от мнозинството без нито един аргумент за или против от депутатите.

 "За" гласуваха 95 народни представители, 2-ма бяха против, а 41 се въздържаха. Законопроектът на БСП получи подкрепата още на ДПС, Патриотичния фронт, БДЦ и "Атака". 19 души от ГЕРБ също гласуваха "за", както и 3-ма от Реформаторския блок, а останалите депутатите на управляващата коалиция основно се въздържаха.

Законът за веригите бе приет на две четения от предишното Народно събрание, след което бе върнат за ново разглеждане с вето на президента Росен Плевнелиев. За първи път в рамките на предишния парламент управляващото мнозинство не успя да събори ветото на президента и законът се върна за ново разглеждане и редакция в парламентарните комисии. Народното събрание обаче бе разпуснато предсрочно и законът така и не бе приет.

 Целта на законопроекта е да подкрепим производителите на български стоки, обяви пред депутатите Корнелия Нинова, която представи поправките. С тях според вносителите ще се гарантира спазването на конкуренцията и изравняването на условията между българските производители и търговските вериги в работата им на пазара. Има нелоялни практики, които достигат до злоупотреба, каза Корнелия Нинова.

 От БСП са прегледали внимателно европейската практика, увери Нинова. Тя посочи, че ЕС е установил т.нар. нелоялни практики и е издал "зелена книга", като е дадена възможност на всяка държава-членка да реши този въпрос сама. Нинова цитира и декларацията на производителите в България, в която 10 асоциации молят законодателят да помогне те да продължават да работят, да отварят работни места, да произвеждат, да внасят данъци и т.н. Става дума за 1500 български компании и около 130 000 работници.

 Не ограничаваме свободната договорка на пазара, категорична бе Нинова. Целта на законопроекта е да спрат да се налагат на българските производители такси и услуги, които не съответстват на реално предоставената от другата страна услуга – например такса "Рожден ден" и много други. "Забраняваме да се прехвърля риска обратно върху доставчика, когато магазинът не е успял да продаде стоката", каза още Нинова.

 След приемането на закона депутатите приеха удължаване на срока за предложения по законопроекта между първо и второ четене. Депутатите ще имат една седмица, за да предлагат предложенията преди законът за веригите да влезе в комисията по икономическа политика за приемане на второ четене.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини