Почина вокалът на The Kingsmen. Луи, Луи (видео)

На 71 години в Редмънд, Орегон е починал Джак Илей, вокалът на The Kingsmen, който направи най-известната им песен. Неговият син Шон Илей е съобщил, че музикантът е починал у дома си след дълга битка с болестта. "Заради религиозните му убеждения, дори не сме сигурни какво е (болестта)," казва той.

Джак изпява песента "Луи, Луи" през 1963 год. Песента нашумява изключително много по това време. Впоследствие много рок групи правят кавъри. Oбаче преди 50 години е била разследвана от ФБР на основание, че може да е неприлична. Може би затова има над 1600 рок изпълнители и групи, които са я записвали. "Луи, Луи" е официално призната за една от най-влиятелните песни в рока.

Агентите съставили дълъг доклад за разследването, в който заключавали, че песента е "неразбираема при всяка скорост". По това време песните се записвали на грамофонни плочи - забравения и завръщащ се на бял кон в наши дни винил. Затова какво ще се чува завилело изцяло от оборотите на грамофона, т.е. скоростта. за да направят този извод агентите изписали 140 страници. Разследването отнело 2 години, през които били разпитвани свидетели, давали се обяснения. Мръсна ли е или не, въпросът станал политически.

Песента "Louie Louie" първоначално била записана през 1957 г. от Ричард Бери, който я написал две години по-рано. В песента влюбен иска да остане в Ямайка, за да се върне при момиче, което обича.

Викането на 20-годишния тогава г-н Илей прави песента хит. Всъщност той не възнамерявал да прави нищо необичайно. Звуковият инженер вдигнал микрофона в студиото на няколко фута над главата му и го поставил в средата на групата музиканти, за да създаде по-добро "живо усещане". Резултатът е, че Джак Илей трябвало да крещи, колкото може, за да се чуе над барабаните и китарата. Друга версия, на самия Илей е, че основният проблем бил, че се опитва да пее с наклонена назад глава под ъгъл 45 градуса.

Скоро след успеха Джак се скарал с групата, напуснал и започнал да отглежда коне в Орегон.

ФБР обаче не били сами. И ако те разследвали пеенето, зад Желязната завеса наказвали за слушане. Тази и всички подобни песни били тотално забранени. И тук службите съставяли дълги доклади с причини и следствия. Грамофони и радиостанции в държавата - на пръстите на едната ръка. Слушането на подобна музика било особена привилегия за избраните и повод за арести - за останалите. Напук на всичко това нашите баби и дядовци масово учели танците, с "Луи, Луи" включително. В памет на Джак Илей и тези отминали времена ето стъпките и самата "Луи, Луи":

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини