Въглеродният диоксид в атмосферата достигна рекордни нива

Концентрацията на въглерод в атмосферата в глобален мащаб е достигнала рекордни нива през март, сочат правителствени статистики в САЩ.

За пръв път откакто правителството започна да следи нивата на въглероден диоксид в атмосферата по света средното месечно количество е надхвърлило 400 части на милион.

Въглеродният диоксид е мощен парников газ, който се среща естествено в природата, но е и вторичен продукт от изгарянето на изкопаеми горива като петрол и въглища.

Националното управление за океанографски и атмосферни изследвания на Съединените щати преди е измерило нива от 400 части на милион в Арктика през 2012 и в Хаваи през 2013. За пръв път такива нива са достигнати в глобален мащаб.

Това според учения Питър Танс означава, че изгарянето на изкопаеми горива е причина за нарастването на концентрацията на въглероден диоксид по света с повече от 120 части на милион в сравнение с прединдустриалната епоха. Половоината от това увеличение се е състояло след 1980 год.

Друг учен от Националното управление за океанографски и атмосферни изследвания на Съединените щати заяви, че очаква концентрацията от 400 части на милион да се запази и през май, заради природните цикли и продължаващото отделяне на праникове газове вследстие на човешката дейност.

Нивата на въглероден диоксид спадат в края на пролетта и през лятото, защото повечето растения тогава се събуждат и използват въглеродния диоксид за естествения процес фотосинтеза.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини