Пращат на училище безработни без ценз

Социалното министерство подготви нови мерки за справяне с огромната армия от безработни без квалификация, научи „Преса“.

Те ще бъдат обсъдени днес с бизнеса и синдикатите. Проект за промени в Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ) предвижда по подобие на средношколците и за възрастни да се въведе т.нар. дуално обучение - те хем ще учат, хем ще работят. Държавата ще дава парите за заплата (в масовия случай минималната от 360 лв.) и осигуровките им. Идеята е по този начин работодателите да бъдат стимулирани да разкриват позиции за т.нар. обучение чрез работа. Механизмът ще бъде следният - част от работния ден човекът без препитание ще прекарва в център за професионално обучение, за да усвоява занаят. През останалото време ще добива практически умения в предприятието. Наемането по тази специфична схема може да бъде до 36 месеца.

За пазара на труда държавният бюджет заделя по 73 млн. лв. и огромната част от сумата отива именно за т.нар. субсидирана от държавата заетост.

Екипът на вицепремиера Ивайло Калфин е разтревожен от факта, че въпреки отбелязания ръст на БВП от 2% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на м.г. безработните от т.нар. неравнопоставени групи на пазара на труда се увеличават. Става въпрос за хора, които стоят без препитание повече от година, без образование, квалификация и специалност, над 50-годишни и други. Данните на Агенцията по заетостта показват, че през март 2015 г. продължително безработните са 152 382 души, или с 3816 повече спрямо февруари. Те са 42,2% от всички безработни. Хората без квалификация са 201 105 души, или 55,6% от всички. Само за месец броят им е нараснал с 1181 души.

Промените в ЗНЗ предвиждат също държавата да плаща своеобразни „комисиони“ на частните трудови посредници, ако успеят да устроят някого от тези групи хора на работа.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини