Първите самоуправляващи се автомобили на Google тръгват през лятото (видео)

Първите няколко прототипа на самоуправляващите се автомобили на Google ще се появят по пътищата на Калифорния това лято. Компанията обяви, че прототипите ще се движат редом с останалите участници в движението.

Досега интернет гигантът използваше автомобили на Lexus, в които поставяше своята електроника. Сега започват тестовете на първите изцяло разработени от Google автомобили.

Всеки прототип ще се движи с не повече от 40 км/ч. Автомобилът разполага с педали и волан, като воланът може и да се маха, за да се освободи повече пространство в купето. Във всички коли ще има шофьор, който да поема контрол в случай не необходимост.

Google споделя, че освен да изучава автомобилите, ще изучава и реакциите на хората и останалите участници в движението към автономните коли. Започва и следващата фаза от проекта, която цели да оптимизира придвижването в градовете и да намали задръстванията.

Целите на Google за следващите няколко години са повишаване на интелекта на колите, така че те да могат да съобразяват решенията си според динамичните условия на пътя. Например какво да предприеме, ако не може да спре на указаното място заради строеж, трафик или друго препятствие.

 

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини