Протест: Нападение срещу гей - престъпление от омраза

Протестиращи в защита на хомосексуалността настояват за промени в Наказателния кодекс (НК), с които да се включат като мотив при престъпления хомофобските нагласи. Те искат и промяна в образователната система, за да се включи и обучение за толерантност.

Пред сградата на Съдебната палата в София 30-ина представители на неформален колектив ЛГБТИ (Лесбийки, гейове, бисексуални, трансполови и интерсексулани хора) и антифашистко действие - София се събраха, за да проведат акция насочена срещу хомофобията и трансфобията в обществото.

"Всички сме различни, всички сме едно", скандираха те и издигнаха плакати с послания: "Омразата не е семейна ценност", "Дискриминацията и омразата се връщат обратно към теб", "Да си гей не е болест, болест е да биеш и убиваш". Някои от техните послания бяха дори по-дръзки: "Всеки 10-ти мъж е гей, време е да го приемеш".

Лора Новачкова, един от организаторите на проявата, изтъкна, че поставят два основни акцента. Първият е свързан сневидимостта на хомосексуалистите в България. По думите й тези хора остават скрити тъй като се страхуват от отношението на околните спрямо тях. Самата тя изтъкна, че е ставала обект на насилие.

Вторият акцент на днешната акция е свързан с липсата на хомо и трансфобски мотиви в законодателството при престъпления от омраза.

"Българският НК признава престъпление по расистки мотиви, но не и престъпления по хомофобски", изтъкна Новачкова.

Тя даде за пример убийството на Михаил Стоянов през 2008 година. Припомняме, че 25-годишният студент по медицина беше брутално убит в Борисовата градина, защото бил сметнат за гей от нападателите си.

Новачкова изтъкна, че подсъдимите, срещу които тече процес, открито признават, че са част от фашистка група, която е нападала гей мъже. Тя категорично тълкува като мотив за действията им хомофобски подбуди, но делото гледа хулиганска проява.

Днешната проява освен да заявят гласно исканията си тук, пред Съдебната палата, където отбелязват Световния ден срещу хомофобията, организаторите ще отидат и до правосъдното министерство, където ще внесат исканията си.

Освен основната промяна, за която настояват в НК тепризовават правителството да събира данни за престъпленията от омраза на всички нива, включително - подадени жалби, разследване, наказателно преследване и осъждане.

Според Новачкова, в момента единствено Комисията за защита от дискриминацията е органа, към който те могат да се обръщат, в случай, че са станали жертва на насилие.

Липсата на гласност при тези случаи, както и на мотиви при определяне на престъпленията и наказанията, по думите й, довеждат до това, че извършителите смятат действията си за оправдани. За България няма официална статистика колко са ЛГБТИ хората, но световните данни показвали, че всеки 10-ти човек е такъв, изтъкна Новачкова.

Тя подчерта, че често хората, които са жертва на насилие, не подават сигнал, тъй като се притесняват от дискриминация и на институционално ниво. Според проучване на Агенцията на ЕС за основни права, проведено през 2012 г. , 86 % от анкетираните ЛГБТИ хора в България, преживели насилие или заплахи за насилие, не са съобщили в полицията.

Хомосексуалните хора настояват за систематично образование на ученици и студенти по въпросите за предразсъдиците и нетолерантността чрез училищни програми и обучение на учителите.

На събитието имаше засилено полицейско присъствие.

Акцията на хомосексуалистите не остана незабелязана от гражданите. Докато те се придвижваха, придружени от полицията, до правосъдното министерство, възмутена гражданка с малко дете, се обърна обидно към тях. Жената декларира несъгласието си подобни акции да бъдат демонстрирани по този начин.

В градинката при Народния театър "Иван Вазов" също се намериха възмутени хора, но не се стигна до проява на агресия.

Пред правосъдното министерство протестиращите оставиха на входа за граждани своите искания като основният акцент отново бе за промените в НК. Заканиха се, че догодина ще окупират Народния театър, ако не им бъде разрешено да устроят там демонстрацията си, тъй като тази година им е било отказано.

След протеста те се оттеглиха вкупом, тъй като обикновено именно след подобни прояви се случвали инциденти, породени от агресия спрямо тях.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини