„Умен“ имплант спасява 10-годишно дете

За пръв път у нас е извършена сложна ортопедична операция, която се оказва спасителна за 10-годишната Светослава Христова от София. Момиченцето е родено с две двойки сраснали ребра и няколко деформирани прешлена. Аномалиите са открити още преди осем години и половина, когато се налага тежка операция в „Пирогов“ за премахването на 25 кисти от белите дробове на детето. Оказва се обаче, че до пролетта на 2014 г. не се е намерил лекар, който да предприеме решителни действия за радикално решаване на проблема. А състоянието на момиченцето не спирало да се влошава - вследствие на вродените малформации се появява и сколиоза.

„Болките в гърба ставаха все по-силни и все по-чести“, споделя порасналата Светослава. Майка ѝ Галина Михайлова обяснява, че няколкото ортопеди, с които през годините са се консултирали, препоръчвали единствено лечебна физкултура и плуване. Казвали, че за други мерки евентуално би могло да се мисли след преминаването на пубертета. Първата крачка към необходимото лечение е направена благодарение на лекарите от ТЕЛК, които насочват детето за преглед в ортопедичната болница в Горна баня. Там късметът среща изстрадалото момиченце с началника на клиниката по онкоортопедия проф. д-р Любен Стоков.

Становището на видния ортопед е категорично - операцията е неотложна. Първо трябвало да се направи операция за премахване на срастването на ребрата. И след това вече да се постави „умен“ имплант, притежаващ способността да расте, който да осигури едновременно развитието и на гръдния кош, и на гръбначния стълб. Изключително тежката интервенция е осъществена преди броени дни от проф. Любен Стоков и асистентите му д-р Иво Димитров и д-р Светослав Славчев. Цената на импланта - 31 000 лева, е заплатена от Фонда за лечение на деца. В Германия такава операция струва 25 000 евро.

„Ако не се бяхме намесили, различни усложнения биха засегнали белите дробове и други вътрешни органи. Последствията можеше да са фатални“, обяснява професорът. Той допълва, че най-вероятно веднъж годишно ще се налага „порастване“ на импланта - корекцията му ще се прави с малка операция. След завършването на растежа на детето модерното приспособление ще си е изпълнило функцията и ще може да бъде извадено. 

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини