Унгария изключва терористична връзка за българския автобус

Унгарският център за борба с тероризма изключва терористична връзка в случая с автобуса край Будапеща, в който бе намерен подозрителен багаж.
Самоделното взривно устройство, което бе намерено в българския автобус в Будапеща, не може да бъде свързано с никоя терористична организация. Това е обявил Унгарският център за борба с тероризма, съобщава унгарската телеграфна агенция МТИ, цитирана от БТА.

Бомбата беше открита в багажното отделение на автобуса на фирма "Омега груп 48", в който пътували българи от Чехия към България. Тя била скрита в багаж на пътник, изчезнал на една от почивките. След като на мястото е бил повикан отряд за борба с тероризма, сапьори са унищожили взривното устройство. За момента самоличността на мъжа, оставил взривното устройство, не е известна. 

"Наличната информация до момента не създава подозрения за мотивирано идеологически или политически терористично действие. Не може да бъде установена връзка с някоя терористична организация или религиозен радикализъм", е посочил Унгарският център за борба с тероризма. 

Центърът е уточнил, че не участва пряко в разследването, но помага на унгарските и европейските партньори, отбелязва Медиафакс. 

В разследването участват криминалисти от Чехия, Унгария и България. Разследват се всички възможни версии, като една от тях е взривното устройство да е поставено заради нарушенибизнес интереси на конкуренти.

Петър, който е бил в автобуса с бомбата, разказа какво се е случило пред БНР: 

"Тръгнахме от автогарата в Прага и пътувахме за България, по едно време започна да мирише на ацетон, на бензин, на химикали. Шофьорите попитаха пътниците, дали не са сложили нещо в саковете си. Стана ясно, че няма. В Будапеща, в Унгария, спряхме да направим почивка, отвориха шофьорите багажника, видяха проблемния сак, който беше мокър отдолу, а когато го отвориха, вътре в него имаше самоделна бомба - 5-литрова туба с бензин, омотана с черно тиксо, кабели, часовник с таймер отгоре върху нея".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини