5 „любими” храни, които вредят на здравето

Кои храни са най-честите причинители на отравяне – това е темата на доклад, подготвен от американски специалисти, цитирани от Ройтерс. Пренесени към родните вкусови предпочитания, тъжните първенци в класацията изглеждат познато, но в някои от случаите напълно неочаквано, пише здраве.бг:

Колбаси

колбасите и в най-голяма степен кренвиршите съдържат изключително големи количества скрити мазнини, което води както до повишаване на телесното тегло и на лошия холестерол в тялото, като често самите ние не можем да проумеем как се е стигнало дотам. Специалистите в областта на храненето припомнят, че не е в реда на нещата килограм колбас да струва по-малко от килограм месо, като се има предвид, че именнно от него би трябвало да се произвежда. В случаите, когато това правило видимо не е налице, то колбасът по всяка вероятност е направен от соя, нишесте, мас, мазнини, различни съединителни тъкани и добавки. На вкус може и да са го докарали, но той далеч се отличава от полезния продукт.

Маслини

Маслините на българския пазар понякога не са нищо друго освен боядисани в черно или зелено плодове, в които се съдържат големи дози железен глюконат. Разбира се, могат да бъдат открити и маслини, които са носители на типичните за продукта вкусови и хранителни качества, но е невъзможно да направим разликата, съдейки само по външния им вид.

За сметка на това прекаляването с изкуствено оцветените може да доведе до натряване на тялото с желязо.

Картофи

В картофите, които са едни от най-често консумираните от българина продукти, често се съдържат патогенни микроби, които могат да причинят колики, дезинтерия, салмонела.

Сирене

Млякото и сиренето също могат да бъдат вредни, тъй като те са идеална среда за развитието на болестотворни микроорганизми. Особено внимателни при консумацията на сирене трябва да бъдат бременните жени, които са любители на сирене фета, бри и камамбер, защото в тях живеят бактерии, причинители на заболяването листериоза. То почти винаги се развива без видими симптоми, но може да бъде много опасно – например може да предизвика спонтанен аборт.

Пушените храни

Особено внимателни трябва да бъдем при избора на пушена риба, пушено сирене и т.н., защото тези продукти, оказва се, често са канцерогенни. Освен че съдържат голям набор от изкуствени подобрители на вкуса, голяма част от производителите избират да опушват с изкуствен „течен дим”, което е по-евтин процес от опушването с дървесен дим. Това обаче неминуемо рефлектира върху вкусовите и хранителните качества на пушените храни.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Wt
    WTF
    0 0
    11:14, 21 май 2015
    Това е най-глупавата статия, която може да бъде написана в чест на тези иначе добри храни!

    Статията ще бъде прочетена от хора, които нямат така добра информираност за храните и ще повярват че абсолютно всичките продукти са вредни. Напротив те са изключително полезни когато са наистина натурални и истински.Всичко подобрено със синтетици е вредно!
    Картофите съдържали патогенни МО, патогенна микрофлора има дори в нас самите. Картофите са впъти по-малко вредни от глупостта която всеки прави, ето един пример далече от това с храната.
    Ходим си из града с обувките, обаче маталитета на човека го провокира по много интересен начин да полее улиците със своите храчки и сополи, които много често могат да бъдат носители на туберколозен бацил, ако са примесени с кръв дори със хемо-трансфузна инфекция, а повечето влизат в обувките си у дома (това е глупост).Как щях да пропусна и това когато някой кихне в ръцете си и след това най-доволно ви подаде ръка за " добро здравей".
    Технологията на опушване ако е по-естествен начин е по-малко вредна от начина по който обработват храните със синтетици и маслините.
    Сами по себе си са полезни, проблемът е в човека как ще ги обработва и съхранява!
Последни новини