Ислямисти започнаха да рушат Палмира

Фанатиците от “Ислямска държава” са започнали да разрушават древния сирийски град Палмира, съобщи Ройтерс. Джихадистите използвали булдозери, за да унищожат статуя от I в. на лъвица, символизираща арабската богиня Ал-Лат. Терористите започнали да чупят и артефактите в градския музей, въпреки че обещаха на местното население да ги запазят. На снимки, разпространени от екстремистите, се вижда как Палмира е в развалини, а улиците на града са пусти. Експерти смятат, че разрушаването на храмове и гробници с 2000-годишна история в града ще продължи.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова приветства приетата единодушие от Общото събрание на ООН резолюция “За спасяване на културното наследство на Ирак”. “Приемането на тази резолюция бележи повратен момент в мобилизирането на международната общност”, каза Бокова.

Междувременно джихадистите пуснаха видео, в което се вижда как техен заложник, обвинен в шпионаж, е принуден да изкопае гроба си с кирка и лопата. По-късно той е обезглавен от ислямистите.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини