Русия оттегля подкрепата си за Асад

Москва изтегли около 100 експертни съветници и техните семейства от Сирия и отказа да ремонтира правителствените изтребители. Това действие ясно показва, че Русия постепенно обръща гръб на сирийския президент Башар Асад и оттегля подкрепата си за режима, съобщи базираният в Лондон арабски вестник "а-Шарк ал-Аусат" в неделя.

Високопоставени източници в Персийския залив, заявиха за про-опозиционното издание, че промяната в позицията на Русия към режима на Асад произтича от дипломатически натиск, упражняван от арабските държави в Персийския залив. Този ход идва и като част от усилията на Москва да разклати международните санкции, наложени срещу нея заради военния конфликт в Украйна, заявиха източниците.

Междувременно сирийски опозиционни източници потвърдиха пред вестника, че 100 от най-добрите руски специалисти наскоро са напуснали страната през летището Латакия в Северозападна Сирия и не са били заменени. Също така Русия е съкратила и персонала в посолството си през последните три месеца.

Отказа на Русия да ремонтира сирийските изтребители принуди сирийският министър на отбраната да пътува до Иран миналия месец в опит да постави дипломатически натиск върху Москва.

Русия е един от най-верните съюзници на Асад след избухването на опозиционните протести в южния град Дераа през март 2011 г., които в последствие се превърнаха в пълноправна гражданска война. Русия е предоставила на Асад оръжия и професионален опит, както и дипломатическа подкрепа срещу решенията на ООН срещу режима.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини