Русия може да разположи ядрено оръжие в Крим

При необходимост Русия може да разположи ядрено оръжие на територията на Крим.
Това обяви Михаил Улянов, заместник-директор на отдела по въпросите за неразпространение и контрол над въоръженията към руското външно министерство, предаде БНР. 

По думите му Русия има пълното право да разполагат ядрено оръжие на цялата своя национална територия, към която от миналата година се присъедини и Кримския полуостров, посочва руския дипломат.
Така той коментира изказването на украинския външен министър Павел Климкин, че с подобни действия Москва сериозно би нарушила своите международни задължения. 

Руското министерство на отбраната в рамките на планираните проверки на бойната готовност възнамерява да предислоцира в Крим десетки рекетоносци от своята стратегическа авиация, които могат да носят на борда ядрено оръжие. Не се съобщава дали заедно със самолетите на полуострова ще бъдат доставени и ядрени бойни глави. 

Михаил Улянов отхвърли критиките, че Русия не изпълнява своите задължения по Договора за неразпространение на ядреното оръжие. Руският дипломат посочи пред РИА Новости, чеядреното разоръжаване трябва да се осъществява поетапно за да може да се поддържа глобална стратегическа стабилност и равната безопасност за всички. 

"В процеса на разоръжаване трябва да се отчитат както международните отношения, така и останалите фактори, които влияят върху стабилността в съвременния свят", заяви Улянов. 

Той допълни, че за 15 години Русия е съкратила близо три пъти своя ядрен арсенал. 
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    00
    0010
    2 0
    17:44, 1 юни 2015
    А янките на кому к..ра търсят в Черно море ?
Последни новини