Има ли истина в мита за земетръсните облаци (видео)

Нанси Хуанг и синът и Джеймс шофирали по път 56 към дома си на 31 март, когато забелязали облаци формиращи страни шарки под греещото слънце.

"Казах на Джеймс, че приличат на земетръсни облаци", казва Хуанг. Тя си припомня, че чела за същите облачни формации точно преди труса в Съчуан, Китай през 2008. "Говорихме си как да се подготвим преди земетресение и дори се обзаложихм какво ще се случи", добовя Хуанг.

На практика всеки в околностите на Сан Диего разбрал какво се случва после.

Концепцията за облаците се подкрепя от хора като Жонхао Жу, пенсиониран китайски химик, понастоящем живеещ в Сиатъл. Той обяснява феномена така: Натрупването на напрежение в разломите причинява пукнатини в скалите, а това позволява в тях да се събере вода. С продължаващото акумулиране на напрежението, водата се загрява, и се изпарява в атмосферата, образувайки необичани облачни шарки.

Облаците могат да се появят - и да изчезнат - часове, дни, дори месеци преди земетресението да удари, кзва Жу. Той твърди, че е предрекъл повече от 50 земетресения, забелязвайки определени облачни модели от сателетни изображения. Степента на прецизност на прогнозите му била 68%.

Повечето сеизмолози обаче са скептични.

"Няма научно доказана връзка между земетресенията и демонстрираните метеорологични явления", казва физикът Грег Лайзенга. "Но дори и да има ще е небходима огромна по количество изтощителна теоретична гимнастика, за да докаже правдоподобно причинно-следствената връзка", добява той.

Съвпадение или не, но в интернет се разпространява видео на земетръсни облаци заснети само ден преди силното земетресение разлюляло Япония преди седмица:

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини