Вируси може да изместят антибиотиците в лечението на инфекции

Вируси, наречени бактериофаги , които убиват бактериите може да послужат като алтернатива на традиционните антибиотици.

Антибиотиците работят като убиват микробите, които ни разболяват, но организмите оставащи след курса на лечение могат да отгледат бъдещо поколение на все по-устойчиви на антибиотици бактерии.

Резистентността към антибиотици вече е отговорна за поне 23 000 смъртни случая миналата година само в САЩ, затова преди дни президентът Барак Обама свика федералните агенции в опит да реши проблема.

Проблемът е, че разработването на нови антибиотици не е особено рентабилно - ако хората ги приемат, само когато са наистина необходими, реализираните продажби ще са ниски, а ако се предписват в големи количества, с цел да се увеличат продажбите, е много по-вероятно бактериите да развият устойчивост.

По същата причина терапията с фаги, която се е прилагала преди появата на антибиотиците бавно си пробива път по света. Но сега Националния институт по алергиите и инфекциозните заболявания е на път да я върне в светлината на прожекторите.

Изследвания са проучили употребата на терапия с фаги при ушни и белодробни инфекции. Фагите се оказват обещаващи и за лечение на костни рани и протезни инфекции. В някои части на Европа терапията с фаги никога не е излизала от мода, а лекарите, които винаги са я подкрепяли сега ще имат предимство в лечението на пациентите си.

Фагите са привлекателна алтернатива на днешните антибиотици - за разлика от тях те не убиват полезните бактерии. Освен това е лесно да се избегне развиването на резистентност като се добавят нови вируси към лечебния коктейл. И въпреки, че някои може и да изтръпнат при идеята да заразят сами себе си с вирус, когато вече са болни, изследователите ще могат да подберат вируси, които няма да предизвикат реакция на имунната система.

На терапията с фаги все още и предстои да бъде одобрена за лечение на заболявания при хора в САЩ. Но тя вече е широко разпространена в селското стопанство, където честата употреба на антибиотици при добитъка е довела до увеличаването на опасните организми във фермите и кланниците.

Терапията с фаги едва ли ще успее да измести антибиотиците скоро. Учените все още не са напълно наясно с механизма, по който тези вируси успяват да се справят с бактериите. А в някои случаи вирусите, които са се оказали експерти в убиването на бактерии в лабораторни условия, не работят когато попаднат в живи организми.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини