Парламентът даде възможност за безкрайни мандати на директорите в БНТ и БНР

Народното събрание прие спешни поправки в Закона за радиото и телевизията, които на практика дадоха възможност генералните директори на обществените БНР и БНР да продължават да изпълняват правомощията си и след изтичане на мандата, ако няма избор на нови.

Предложението, прието днес на първо и второ четене, е подписано от депутати от всички парламентарни групи, начело с председателя на ресорната комисия Полина Карастоянова от Патриотичния фронт.

Така на практика депутатите отвориха вратата пред безсрочно ръководене на обществените медии от един и същ човек.

Според вносителите промяната гарантира, че обществените медии няма да останат без управление в случай, че тригодишният мандат на някой от директорите изтече по време на конкурс за избора на нов.

"Днешната поправка, която правим се налага, за да можем да предпоставим един осъзнат и добър избор", каза по време на дебатите Ирена Соколова от ГЕРБ.

Според нея със законопроекта се цели да се предотврати момент на настъпване на криза, на каквато по думите й, сме свидетели и при други предходни избори на директори на БНТ и БНР.

Депутати от опозицията обаче отбелязаха, че това на практика прави мандатите им безсрочни и настояха да се разпише таван от 3 месеца след изтичане на мандата за привеждане на процедура.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни обаче, че ако се търси ангажимент за организиране на конкурс, то това трябва да е към органа на провеждането му, а не чрез оставяне на законодателна празнина.

Припомняме, че съветът вече избра нов генерален директор на БНР. Това е журналистътАлександър Велев. Досегашният ръководител на общественото радио Радослав Янкулов обаче атакува самата процедура пред Върховния административен съд.

Предстои СЕМ да открие процедура и по избор на нов генерален директор на Българската национална телевизия. Опасенията са, че ако изборът се забави, то мандата на настоящия генерален директор на обществената телевизия Вяра Анкова може да изтече и медията да остане без ръководство.

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини