Държавата ще ни спасява от "неистинските" млечни продукти

Задължителен надпис, отделен щанд, изрично уточнение какъв вид мляко е използвано - това са част от мерките, с които за втори път Министерството на земеделието и храните (МЗХ) се опитва да разграничи истинските от фалшивите млечни продукти.

Надписът "Имитиращ продукт" да присъства на етикетите на всички млечни продукти, които съдържат палмово масло, предвиждат промените в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, която е публикувана на сайта на МЗХ за публично обсъждане. Според нея този вид храни ще трябва да бъдат отделени от истинските и излагани на друг щанд и задължително пакетирани. Освен това самият надпис за имитиращ продукт ще трябва да е с големина на шрифта най-малко 75% от този, с който е изписано наименованието на продукта. Върху етикета на имитиращия продукт ще трябва да е отбелязан и видът на използваното мляко, различно от кравето мляко, пише в. "Сега".

"Целта е да бъде подкрепен млечният сектор заради падащите изкупни цени на суровото краве мляко. Освен това по този начин потребителите ще бъдат по-добре информирани какъв продукт купуват", е записано в мотивите за промяната в наредбата. От МЗХ съобщиха, че през март млякото у нас се е изкупувало на 3% по-ниски цени спрямо февруарските, а спадът спрямо март 2015 г. е с 11%.

Иначе начини да се различава истински млечен продукт от такъв с палмова мазнина опита да въведе земеделският министър от първия кабинет на ГЕРБ - Мирослав Найденов. Тогава обаче думата "млечен" остана в сила, както и възможността сиренето да се продава неопаковано, на един щанд заедно с направеното от истинско краве мляко. Производителите започнаха да заменят прословутото палмово масло и с по-мъгляви производни - например "растителни масла".

Средната цена на кравето мляко през януари 2015 г. е била 31.72 евро за 100 л за сметка на 26.77 евро през април т.г., сочат данните на Европейската обсерватория на пазара на мляко, цитирани от Mediapool.

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини