Затегнати мерки за сигурност в Пекин за годишнината от "Тянанмън"

Изображение 1 от 3

    Китайските власти затегнаха мерките за сигурност около площад "Тянанмън" в центъра на столицата Пекин в събота, 4 юни, в навечерието на 27-ата годишнина от кървавото потушаване на продемократичните протести на емблематичното място.Полицията проверява документите за самоличност и претърсва чантите на всички хора, които искат да отидат на "Тянанмън". Журналисти от международната агенция АП пък са били принудени да напуснат площада с аргумента, че нямат разрешително.Анализатори смятат, че стотици, а вероятно и хиляди хора, са били убити при кървавото потушаване на продемократичните протести на площада, оглавявани от студенти, в нощта на 3 срещу 4 юни 1989 г. 

    Затегнатите мерки за сигурност  в днешно време показват, че управляващата Китайска комунистическа партия продължава да е много чувствителна на темата, която остава табу в страната.

    Отбелязването на годишнината е забранено в Китай под каквато и да било форма.

    Междувременно тайванският президент Цай Ингвен призова китайските власти да дадат повече политически права на своя народ, за да си спечелят по-голямо международно уважение.

    Китай е подложен на натиск от засилващи се искания за политически и социални промени, уверяват експерти.

    Годишнината от потушаването на протестите в Пекин бе отбелязана в тайванската столица Тайпе от депутати и от Уър Кайси, някога един от лидерите на студентското движение на "Тянанмън".

    Източник: http://btvnovinite.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини