Официално: Хасково получава 27 млн. от "Региони в растеж", Димитровград 17 млн.

Хасково и Димитровград са двете общини в областта, които получават част от 1.4 млрд лв. по оперативна програма “Региони в растеж”. Днес кметовете на двете общини получиха споразуменията си от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова на церемония в столицата. Хасково е на 12 място в списъка с 39 големи български общини, като предвидената за областния град сума е 27 021 025.58 лв. Димитровград получава 17 782 948.12 лв.

Връчването на споразуменията на общините става само селдмица след като Европейската комисия одобри програмата. С този документ на местните власти се делегира правото сами да избират и оценяват проектите, които да бъдат финансирани от ОП “Региони в растеж”.

Предстои общините да изготвят инвестиционните си програми, да направят подбора на проектите и да ги представят пред Управляващия орган за одобрение, обясни Лиляна Павлова. Тя гарантира, че министерството ще предоставя на местните власти цялата им необходима подкрепа под формата на обучения, експертиза, указания, наръчници и всичко друго от което се нуждаят.

Това, че сега общините носят цялата отговорност за избора на проекти, има и своите рискове, посочи министърът и подчерта, че ако те сгрешат, няма да могат да обвинят Управляващия орган на програмата в липса на съдействие. „Всичко е във Ваши ръце. Изборът, отговорността и рискът са Ваши“, допълни тя.

Целта на ОПРР 2014-2020 г., чрез ЕФРР, е българските градове да станат по-красиви, по-облагородени и по-добро място за живеене. В това се включват не само улици, тротоари, градска среда, паркове, училища и детски градини, но и културна, социална и здравна инфраструктура, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството. За да постигнат тази цел общините на 39-те големи български града получават възможността самостоятелно да изберат как да влагат предоставения им ресурс от 1.4 млрд. лв.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини