Червена стена и Възраждане приемат децата на Хасково през август

Детските градини в кварталите Червена Стена и Възраждане ще се грижат за малчуганите без налични баби за отпускарския месец август. Със заповед на кмета Иванов от 1-ви август във ваканция излизат всички детски заведения в Хасково с изключение на две - ОДЗ 17 „Иглика“ и ОДЗ 19 „Щурче“. И двете градини имат по две сгради след сливанията на хасковските забавачки през април миналата година. През август ще работят само с по-една. В случая с Иглика, която по принцип се намира в кв. Каменни дежурна ще е сградата до синоптичната станция по улица Панорама до ЖК „Червена Стена“. Това е бившата оздравителна градина №7 която мина под шапката на по-голямото ОДЗ.

№19 Щурче пък съчетава бившите забавачки №9 до ПМГ и №19 в кв. Възраждане. В случая ръководството на забавачката е решило през август да бъде активен именно корпуса във Възраждане на улица Пролетарска, която се явява пресечка на бул. Васил Левски. Идеята на дежурните градини е да обхванат максимално удобно децата от всички краища на града- „възрожденската“ трябва да прибира малчуганите от Орфей, Центъра и по принцип северната част на Хасково, а тази на Червена стена се явява удобна за кварталите Училищни, Младежки Хълм, Хисаря и евентуално районите около бул. Илинден макар от там и другата градина да е на сравнително същото разстояние.

Срокът за подаване на документи бе условно до края на юни, но от общината са категорични че няма да оставят дете извън забавачка дори да се яви в последния момент. Иска се само молба-декларация подадена в градината, която към момента се посещава малкото. Към молбата трябва да бъдат прикрепени задължително и служебни бележки от двамата родители, че не могат или не ги пускат да ползват отпуска през август.

Към момента интересът към дежурните градини е скромен. За 19-та градина са подали документи 22 деца в ясленска възраст и 51 в градинска. ОДЗ 17 е събрала 26 мъници до 3 години и 80 във възрастта от 3 до 6. Поне на първо четене броят на децата отстъпва на миналогодишния в дежурните забавачки, но е възможно той да се увеличи през следващия месец. Това обаче изглежда малко вероятно. В една от най-многолюдните хасковски градини - ОДЗ Слънце от близо 300 души списъчен състав молби за дежурни градини са подали 15 деца. Орфейската градина е показателна, защото е в квартал с блокове, в чийто апартаменти живеят по едно семейство и в случай на ангажираност на родителите няма кой да се погрижи за малкото. Затова този тип забавачки са с изключително висока средна посещаемост през годината. Обратно – градините в квартали с преобладаващи къщи не са от най-посещаваните, защото в жилищата обикновено накуп живеят по няколко поколения и бабите успешно заменят мамите и то не само през лятото. Децата остават по домовете си още през студените зимни месеци и със сигурност през летните, дори и точно техните градини са определени за дежурни.

Г.Христов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини