Смъртта на родилка в София остава неизяснена трети пореден месец

На днешната дата, точно преди три месеца в столичната Втора градска болница млада здрава жена ражда второто си дете и часове по-късно умира. Причината за смъртта й продължава да е неизвестна след като съдебната експертиза по случая продължава да се бави. Няма изгледи и скоро да бъде готова.

Трагедията 

За трагедията "Дневник" научи от анонимен сигнал през месец май. Според информацията жената е починала от кръвоизлив след усложнения, тъй като по време на раждането лекарите приложили вредния метод за натискане на корема на родилката "Кристелер". 

От държавната инспекция "Медицински одит" потвърдиха за случая, но обясниха, че и техният доклад се бави в чакане на анализа от аутопсията и до този момент няма яснота за причината за смъртта.

Починалата жена се е казвала Илиана Божидарова Цветанова, на 32 години. На 16 април е дала живот на здраво момиче, кръстено Мария. Била приета в 1:30 ч. и раждането продължило повече от 4 часа, през цялата нощ. По разказите на близките й, които говорят в репортаж за предването "Здравей, България" на Нова телевизия, на сутринта Илиана се обадила, за да разкаже, че детето се е родило, че раждането е протекло тежко и че към края се е молела за болкоуспокояващи. По-късно, когато се чула със съпруга си, му казала, че й е призляло и ще я включат на системи.

Следващата вест била, че жената е починала. Съпругът поискал обяснение, но никой от лекарите не можел да му даде такова. Хирурзите му казали, че два пъти я отваряли, но кръвоизливът продължавал и коремът й се пълнел с кръв, неясно от къде. Според майката на родилката Виолетка Цветанова най-вероятната причина е именно "мачкането" по време на раждането от страна на докторите.

Реакциите

И болницата, и "Медицински одит", и общината направили проверки по случая, обясни за "Дневник" директорът на Втора градска болница доц. Стефан Узунов. За трагедията веднага било съобщено в полицията, оттам и на прокуратурата и тялото било откарано в Съдебна медицина за анализ и експертиза, за да се установи причината за смъртта. В болницата свикали експертна комисия, която също да разгледа случая и да търси причината, но не намерили отговор, допълни Узунов и увери, че лечебното заведение не бяга отговорност, но не може да коментира повече докато няма официален документ от компетентните органи. Сега цялото разследване се бави именно заради липсващата съдебномедицинска експертиза. 

Заместник-директорът на столичната болница д-р Мария Чорбева беше категорична пред "Дневник", че методът "Кристелер" отдавна не се прилага в лечебното заведение и това не е причината за смъртта, но няма повече информация. "Ако колегите бяха установили причина за смъртта, това може би щеше да се установи още по време на операцията. Невинаги в медицината причината за смърт може да бъде ясна", коментира тя. 
 

Заради трите последователни инциденти с родилки тази пролет, "Медицински одит" подготвя голям доклад и анализ на грижата за родилките в българските болници, който вероятно ще излезе след лятната ваканция. 

От службата на здравното министерство "Медицински одит" заявиха, че проверката по случая е приключила в края на април, но докладът все още не е във финален вид, докато не се запише последнат експертиза. За момента вътре пише, че са установени пропуски и грешки при воденето на раждането, както и че е нарушен стандарта за анестезиология и интензивно лечение, но не съобщават повече подробности. 

Моргата на "Александровска", от където се чака експертизата, междувременно претърпя организационна криза, която за известно време обясняваше забавянето.Заради претоварване и надвишаване на капацитета на тела вътре, част от охладителната система се повреди, а досегашния директор Станислав Христов подаде оставка. В последствие "Дневник" научи, че моргата е подновила дейността си с обичайните проблеми, но резултатът от аутопсията и мнението на експертите продължава да се бави без обяснение. 

Ако се потвърди лекарска вина за смъртта на 32-годишната Илиана Цветанова, "Медицински одит" ще може да наложи само символични глоби по закона за административните нарушения и наказания. Разследването на прокуратурата обаче ще може да продължи и близките на жената да задвижат жалбите си към институциите и съда, които сега увисват без отговор.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини