Промените при помощите за деца не са санкциониращи

Законови промени предвиждат да ограничат злоупотребите с някои видове социални помощи. Една от тях е, че част от помощите за отглеждане на дете, отпускани на майка, която не е навършила 18 години ще се дават в натура, така че те да стигат директно до децата. Помощта в натура се предоставя под формата на стоки и/или услуги за детето в съответствие с индивидуалните му потребности.

Майките - студентки ще има право на еднократна помощ за отглеждане на дете, независимо от доходите на семейството, ако: детето живее постоянно в страната и не е настанено за отглеждане извън семейството, майката живее постоянно в страната и е студентка в редовна форма на обучение. Факт е обаче, че има и много бъдещи майки, които се записват да учат в университет само за да получат тези помощи. 

 "Промените в закона не са санкциониращи. Те наистина са за подкрепа на отговорното родителство”, коментира по Нова телевизия бившият социален министър Христина Христова. 
 
"Лошото обаче е, че няма методика, по която да се прави контрол върху връщането на неправомерно взети помощи”, заяви д-р Султанка Петрова от Националната женска организация на ВМРО.
 
"Законът за закрила на детето е много добър. За съжаление просто не се спазва. Проблемите са задълбочаващи се и не се оправят”, допълни тя.

По думите й в момента единственото изискване за назначаването на един социален работник е наличието на средно образоване. "Кажете ми, как тези хора ще работят с крехка психика като тази на децата. За мен социалните работници трябва да са близо до хората и да имат индивидуален подход . Трябва да се води обучение с тези хора, които са натоварени да помагат на децата", каза още Петрова. 
 
"1 милиард лева се отпускат на Министерството на труда и социалната политика. Питам – има ли доволни хора от тези пари? Обърнах се с отворено писмо до министър Калфин, защото не може толкова пари да се влагат в една структура и да няма никакъв резултат. Ние искаме прозрачност и европейските принципи да се спазват в нашата държава”, коментира още Петрова.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини