Връщат хотелите в социализма

Всички под строй с еднакъв размер телевизори, маси и шкафчета

Нова наредба за категоризация на хотелите и заведенията към тях ще сложи край на артместата за настаняване у нас. Нормативният акт премества акцента в туризма от качеството на предлагания продукт към важността на обзавеждането. С подзаконовия акт хотелите ни ще се върнат в социализма, тъй като според броя на звездите се въвеждат изисквания за минимален размер на масите в ресторантите, за шкафчетата в спалните, за телевизорите в стаите и т.н. Чиниите също ще трябва да са окомплектовани.

Няма да има никакви своеволия като едни чинии на райета, а други на точки. И всичко това за удобството на клиента, на когото явно му е по-важно как му сервират, а не какво има в чинията. Проектът за нова наредба е пуснат за обществено обсъждане от Министерството на туризма. Освен да имат конкретно обзавеждане с безброй показатели, след приемане на наредбата собствениците на хотели ще трябва да се съобразяват и с редица изисквания за персонала. Например сервитьорите ще трябва да сервират задължително от дясната страна на клиента. Усмивките и доброто обслужване обаче не са вписани в наредбата и са по желание на келнера. Барманите пък ще трябва да говорят два езика и да имат документи за това.

А ако нямат професионално образувание - да са сипвали питиета поне 3 години. Като се предполага, че преди да се издигнеш до барман в хотел, трябва да си се квалифицирал в друго заведение някъде из родината. Според наредбата дори консиержът в един хотел трябва да има висше образование. Това всъщност е човекът, който е на 24-часово разположение на туристите и им помага да се възползват от услуги във и извън хотела. С висше образование и опит трябва да е и салонната управителка. Според наредбата излиза, че всичките хиляди хотели у нас трябва да разполагат с висшисти и професионалисти. А в резултат на хотелите и заведенията към тях ще се наложи да дават и по-високи заплати според квалификацията на персонала си.

Въпреки че е съмнително дали дипломата ще направи обслужването по-добро, поне е ясно, че хотелските услуги ще поскъпнат. Или пък ще фалират редица хотели. В наредбата на Министерството на туризма се залага на обзавеждането и на външната форма, но не и на качеството на продукта, защото то не се гарантира от стойката на сервитьора, а от доброто и пълноценно преживяване за туриста.

За хотелиерите остава да прочетат над 180-те страници с изисквания за големината на тоалетните и броя им или просто да дръпнат казанчето на бизнеса си. Кой ще следи дали изискванията се спазват, не е ясно, тъй като комисията, която дава категории, ще има достатъчно работа да присъжда звезди. Едва ли някой чиновник ще стои по 20 дни годишно в дадено заведение да следи с табла ли му сервират и има ли цветя на масата (като тук е дадена свобода на хотелиера да избере живи или изкуствени китки иска). Така вместо да се гарантира високо качество на продукта, да се следи за коректност в бизнеса или да се бори сивият сектор, за пореден път хотелиерите ще бъдат поставени пред таблица с изисквания за отмятане. Защото, ако барманът не е стажувал три години, няма да може да ти направи кафето достатъчно горчиво.

Източник: http://www.standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини