Борисов поиска от Първанов джентълменски жест за съдебната реформа

Реформаторите спънали съдебната реформа, обявиха АБВ след срещата си с премиера Борисов в парламента.

Министър-председателят намерил допирни точки с формацията на Георги Първанов. Поне такъв знак излезе от срещата между двамата лидери.

Съдебната реформа е една от многото важни за кабинета, заяви премиерът Бойко Борисов след приключилата консултация с Първанов и хората му. Тази реформа обаче изисквала промени в Конституцията, които щели да бъдат ясен знак към обществото и ЕК. Затова Борисов се надява на подкрепа в петък за първото четене на промените в основния закон.

Консенсус можело да има, по мнението на премиера, по отношение на засилване ролята на инспектората, разделянето на ВСС на две колегии, пряк избор на съдии и прокурори.

Георги Първанов пък определи срещата като много важна и като знак, че съдебната реформа, по начина, по който е започнала е в задънена улица. Премиерът пък се опитвал да спаси това, което е възможно. Стигнало се до това, защото имало слаб експертен потенциал и арогантно отношение от страна на реформаторите. Това е моя позиция, която държа да изразя, изтъкна Първанов.

Припомняме, в свои изявления до момента и премиерът Борисов коментира неподходящото поведение на реформаторите, които с държанието си отблъснали опозицията за конституционните промени.

Случилото се до момента затруднявало намирането на работещо решение. Иначе лидерът на АБВ смята, че консенсус имали с премиера, но имало различие относно разделянето на колегиите. Първанов иска да има по-малко доминиране на парламентарната квота във ВСС.

Самият той прочитал казаното от Борисов като отказ от редица теми, оспорени от АБВ - като свиването на мандата на магистратите и явното гласуване, както и във възможността всеки съд да се допитва до Конституционния съд. Аз виждам един стремеж да се редуцират предложенията за конституционни промени с 2/3, каза Първанов.

АБВ били привърженици на бърза и съдебна реформа.Първанов уважавал намерението на премиера да се случи реформата. Промяната в Конституцията щяла да е знак пред Европа.

Възможна подкрепа от АБВ можела да дойде при изтегляне на настоящия проект и преработването му.

Борисов обаче смята, че отлагането ще ни забави.

Затова той впрегнал юристите на ГЕРБ за "джентълменско споразумение", което да бъде гласувано в петък.

План Б, както той определи офертата на АБВ, е да се мине през декларация за подкрепа на конституционните промени. Важен ми е политическият знак в петък да постигнем такъв консенсус, подчерта Борисов.

Още в четвъртък можело да се изчистят неконсенсусните текстове. Надявам се всички да положим усилия, пожела си Борисов.

Търсим това, което ни обединява, изтъкна премиерът. Ако се гледало в различията, никога нямало да се намери мнозинство. Една по една ще обиколя тези партии, които не са съгласни, за да намеря този консенсус, подчерта министър-председателят.

Той се опасява, че ако не се приемат промените в Конституцията, щяло да отеква провал на реформаторското мнозинство, провал на реформата, провал на кабинета, провал и на министъра. Това той не искал да чува. Това добре ли е за стабилността на държавата, попита Бойко Борисов.

АБВ не иска нищо, така той отговори на въпрос какво ще получи формацията му в замяна на подкрепата си за промените в Конституцията.

Движение има и това е движение на разума, доволен е Георги Първанов. Това, което не ставало щяло да се изчисти. Спорове щяло да има, но споровете щели да са разумни.

Джентълменско споразумение вече не е достатъчно, смята обаче лидерът на АБВ. Вече било нужно парламентарно мнозинство.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини