Учителки заработват като камериерки

Учителки работят като камериерки през лятото, за да си осигурят допълнителни доходи. Това коментира пред „Монитор“ Елена Иванова, председател на съюза на собствениците в Слънчев бряг и зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Тя обясни, че вече това е често срещана практика, тъй като препода­вателите имат по три месеца ваканция.

Тенденцията обаче е свързана и с липсата на квалифицирани кадри в бранша и заради това хотелиери са принудени да назначават на работа хора без никакъв опит. „Проблемът с кадрите ще бъде на дневен ред не само този сезон, но и през следващите няколко години. Затова трябва да бъдат взети спешни мерки за излизане от задънената улица, в която се намираме. Нашите служители напускат страната ни и търсят щастие в Европа. Някои от тях се разочароват и се връщат, но това са твърде малка част. В същото време ние не допускаме работници от други страни“, коментира Иванова. Според нея няма как да предлагаме качествен продукт с кадрите, които се лансират на пазара в момента.

„Сега закърпихме положението - излязоха във ваканции ученици, студенти и учители. Но в никакъв случай не бих казала, че това са кадрите, които са ни необходими“, допълни тя. В момента в туризма има нужда от квалифициран персонал на всяко ниво, като се започне от хигиенисти, сервитьори, камериерки, качествени администратори и др. Заради това от бранша са принудени да водят преговори с чужди университети за практики в България, предимно украински, беларуски и молдовски.

„Всеки турист иска да бъде ухажван, за да се върне отново на почивка на дадено място. Това не може да стане с кисели физиономии, които нашият персонал показва. Явно нашите студенти ги мързи да практикуват. Заявявам го съвсем отговорно. Тази година в Слънчев бряг има около 50 младежи от Украйна и всички колеги заявяват, че тези деца са изключително трудолюбиви, отзивчиви и изпълнителни. А нашите младежи са разглезени, защото все още разчитат масово на помощта на родителите си“, допълни Иванова. Според нея често срещана практика е и миячки в хотели да бъдат спирани след работния ден от охраната, защото изнасят храна. Чантите на персонала били пълни със салами, филета и пити с кашкавал, които се опитвали да занесат в къщи.

Според директора на Института по анализи и оценки в туризма-Румен Драганов, липсата на стратегия в сектора е довело до свръх предлагане на легла-над 1,5 милиона, при средна заетост 30% годишно. Това от своя страна показвало слаба използваемост на легловата база, а по този начин кадрите няма как да бъдат наемани на работа целогодишно. Той даде за пример елитните хотели, които подписват договори със служители за по 60 дни.

„Като към това прибавим и ниските заплати - а в бранша са изключително ниски, няма как да имаме читави кадри. В същото време младежи, завършили у нас, работят прекрасно в съседна Гърция и в други европейски страни като Швейцария, Германия, Австрия, на круизни кораби, но там получават много повече пари“, каза той. Според Драганов стартовото заплащане там е 15 евро на ден, но при поета нощувка и храна.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини