Готвачите при алевитите, магьсниците на курбана

    Готвачът на ритуалната храна при алевитите в Източните Родопи е на  особена почит. Най-много  майсторлък се изисква при приготвянето на т.нар. буулама курбан. Той е основното ястие на алевитите в Южна България по време на годишните им събори/маета/.Те го сочат като отличителна черта от братята си по вяра от североизточната част на страната.Буулама курбанът се приготвя от вода,сол и месо.Месото може да е телешко или овче.Майсторлъкът е във варенето.

    Двама са майсторите на буулама курбан,които се надпреварват да се доказват пред своите братя по вяра. Единият е Ахмед  Джафер от Биволяне.Той принадлежи на тариката на бекташите,едно от разклоненията на алевизма . Другият е Тасим Рамадан Бекир от ордена на бабаите, живеещ в село Тракиец. Единият приготвя ритуалната храна на маетата,организирани от бекташийската общност, другия на съборите на бобаите. Ахмед Джафер е човекът,който успява да нахрани 5000 души на маето  на Елмалъ баба, най-тачената бекташийска обител в България. Другият прославя майсторлъка на съборите при Отман баба текеси, на които се стичат алеви от цялата страна,както и,сунити,роми,българи от Хасковско и Пловдивско.Традицията при алевитите в Кърджалийско и Хасковско  повелява никой да не си тръгне гладен от техните маета.Затова освен буулама курбан се приготвя и пилаф.Той също се раздава на всички присъстващи.

      Заварвам Ахмед Джафер на маето в центъра на с.Звезделина.Тук той приготвя буулама курбан с неколцина помощници. Трябва да сготви ритуална храна от две телета и осем овце.Вари 9 казана с курбан и пилаф. Останалото месо се разиграва на традиционния за маетата търг. Жертвените животни са заклани в един от ъглите на тюрбето на Гаиб баба, местен светец, който общността почита от векове. В момента тюрбето се възстановява.Иззижда се из основи. Това не пречи да се осъществи традиционния събор. Освен мъжете на години,запознати с тънкостите на алевизма, помагат и много млади момчета. Те черпят гостите с турско кафе и събират дарения за тюрбето.

    Опитвам се да разбера повече за тюрбето от Фети деде,местен старейшина. Той е лаконичен,че светата обител съществува от векове. Не се знае дали мюсюлманският светец погребан тук е дошъл от Хорасан/Прародина на алевизма в Иран/ или е местен човек. Възрастните помнят само, че на надгробието пишело Гаиб баба. Не се знае нито дата на раждане,нито истинското му име.

     Значително по-словоохотлив е Ахмед Джафер,който  разказва,че не е старшият готвач на бекташите. Има и по-титулуван, но той в момента е в чужбина. Джафер е на изпитателен срок. Правилото изисква,ако той изостави майсторлъка  на готвач, да намери като заместник по-добър от него. Джафер е една от водещите фигури в общността на бекташите в Източните Родопи.Той е един от дванадесетте първенци в ръководството и неговия пост съответства на един от имамите,мъченици за вярата-Хасан.

     Ахмед Джафер е на 38 години.Бил е готвач в казармата.Награждаван е с отпуск,заради отлично готвене.Дванадесет години е работил в стол в Момчилград.5 години е упражнявал занаята в хижа на Средна Арда ,като е готвил на „началници”.Готви на бекташийските маета, включително и това ва Елмалъ баба. Съпругата му от 26 години също е готвач.

    „Съперникът” на Ахмед Джафер Тасим Рамадан Бекир споделя,че готви от 30 години по маетата на бабаите. Запознава ме се с него на мае посветено на  Отман баба в местността Боба Конак  до с.Текето,Хасковско.Тук е едно от местата,където се прави събор в памет на мюсюлманския светец.Другото е на самото тюрбе. Самия Отман баба  след  много пътешествия и подвизи се установил в с.Конуш, Хасковско,твърдят  местните хора. Когато починал,той бил пренесен до с.Теке.По пътя в местността Боба Конак недоброжелател се присмял на алевиите, че техния светец е вече мъртъв и няма кой да ги брани. Отман баба изведнъж се надигнал от погребалната носилка и с два пръста на едната си ръка избол очите на неверника. На мястото днес има паметна плоча и се прави мае, на който идват алеви, сунити, българи, роми.

    Именно на този събор разговаряме  и с Тасим Бекир.Това става в същия ден,когато се срещаме и с Ахмед Джафер.Имаме възможността да опитаме в един ден от  буулама курбаните.За това са дошли и десетки алеви,българи,сунити,роми.Тасим Бекир приготвя 7 казана с курбан,който се сервира на всеки гост.Славата  на му  е толкова голяма,че го викат по сватби в цяло Хасковско.На сватбите обаче не се поднася буулама курбан. Там гозбата е традиционния и за Североизточна България кешкек.

    Георги Кулов

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини