Издигат параклис „Св. Георги“ след видение насън

    Параклис с името „Свети Георги“ ще бъде издигнат край минералбанското село Сусам. Християнската обител ще бъде построена в едноименната местност. Преди години там са се събирали местните за Великден и Гергьовден, палили и огъня за Сирни Заговезни.

    Идеята за построяването на параклиса идва от жена от селото – 65-годишната Недялка Янчева. Преди около 3 г. тя сънувала, че точно на това място трябва да бъде построен Божи храм. „В съня ми една жена, облечена в черно, ме хвана за ръката и ми каза, че отдавна на това място трябваше да бъде построен параклис. Тя се обърна се към мен като добра християнка, да започна това дело и с молба да стопанисвам храма“, обясни Недялка. Когато се събудила, споделила видението си с кмета на селото Кирил Христозов. Недялка играла на търг в общината и купила 3 дка нива, за изграждане на параклиса. Тя заяви, че ще отстъпи част от терена за построяването на храма.

    Така след дълги процедури се стигнало до изпълнението. Днес първа копка за начало на строежа направиха кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер и кметът на Сусам Кирил Христозов. „Важно е да има повече вярващи, независимо в какво вярваме“, заяви Искендер. Той допълни, че ще продължи да съдейства за реставриране и изграждане на църкви и джамии.

    Надеждите са параклисът да бъде готов за Гергьовден. Според християнските схващания обаче първа копка обикновено се прави именно в деня на светията, а не в свободно избран период на годината, вметнаха миряни, които бяха дошли за първата копка. Тържествен водосвет отслужиха архиерейският наместник отец Георги Тодев и отец Серафим.

    Параклисът ще бъде с площ около 25 кв., а в олтара му ще бъде вграден камък с кръст, който си стои в тази местност от десетилетия. Никой от местните обаче не знаеше каква е историята му, помнели го от деца. За строежа ще бъдат необходими около 6-7 хил. лв. Малка част от парите са събрани чрез дарения, а по-голямата сума ще даде фирмата, която се е заела и с построяването на храма.

    В края на малкия християнски празник миряните седнаха да похапнат курбан, агнето било платено лично от Мюмюн Искендер.

    Ива Иванова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини